Alemanya confirma la simpatia de Juan Carlos pels sediciosos del 23-F

  • Un document de l'ambaixador alemany de l'època, revelat per 'Der Spiegel', mostra un rei comprensiu i simpatitzant amb els sediciosos

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El setmanari alemany Der Spiegel ha publicat aquesta setmana un informe enviat per l’ambaixador alemany a Espanya el 1981, Lothar Lahn, en què exposa que el rei Juan Carlos va demostrar comprensió pels protagonistes del cop d’estat del 23 de febrer de 1981. La revista es basa en un despatx enviat per l’ambaixador al govern del socialdemòcrata Helmut Schmidt, desclassificat fa poc en la publicació ‘Documents d’Història de la Política Exterior de la RFA’. S’hi descriu el contingut d’una conversa entre Lahn i el rei el 26 de març de 1981 en què Juan Carlos, lluny d’indignar-se pels sediciosos, demostra ‘comprensió i simpatia’.

L’ambaixador alemany diu en l’informe que Juan Carlos li va dir que els sediciosos solament volien ‘allò que tots volem’, i que va concretar en ‘la reinstauració de la disciplina, l’ordre, la seguretat i la tranquil·litat’. I atribuïa tota la responsabilitat de l’intent de cop d’estat al president del govern espanyol, Adolfo Suárez.

El rei va confessar, segons l’ambaixador alemany, que miraria d’influir en el govern i els tribunals per evitar un càstig sever als sediciosos, i que el 23-F s’havia d’oblidar com més aviat millor.

La Casa Reial, contactada per l’agència Efe, ha manifestat sobre aquesta qüestió que ‘el paper i l’actuació del rei el 23-F ja han estat consolidats per la història, i la manera decidida i determinant com va actuar en defensa de la democàcia és sabuda per tota la societat espanyola i tot el món’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any