S’ha mort l’economista Fabià Estapé

  • Ahir a Lleó, on s'estava des de feia uns quants anys

VilaWeb
Redacció
01.02.2012 - 17:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir es va morir a Lleó l’economista Fabià Estapé. Mestre d’unes quante generacions d’economistes del nostre país, Estapé era considerat un dels economistes més influents d’aquests últims anys. Nascut el setembre del 1923 a Portbou, es llicencià en dret a la Universitat de Barcelona el 1946, es va doctorar a la Universitat Central de Madrid el 1953; el 1954 fou nomenat professor d’història econòmica de la Universitat de Barcelona, més tard en fou catedràtic, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i rector en dues ocasions (1969-1971 i 1974-1976). Membre de CC OO, fou també membre del PSUC. Guardonat amb la Legió d’Honor pel govern francès i amb la Creu d’Alfons X el Savi pel govern espanyol, l’any 1990 obtingué la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Estapé és reconegut com un dels principals difusors i introductors de l’obra dels economistes Joseph Alois Schumpeter i John Kenneth Galbraith a l’estat espanyol. En aquest vídeo de l’any 2008 a TV3, Estapé es declara penedit de la seva col·laboració en els plans d’estabilització a les ordres de Laureano López Rodó, sota el règim franquista.

Va escriure incomptables articles i féu moltes intervencions a programes de televisió i de ràdio. Per exemple, tingué una secció, ‘Espai Estapé‘, durant molts anys al Matí de Catalunya Ràdio, llavors dirigit per Antoni Bassas.

El 1999 va publicar unes memòries que va titular ‘De tots colors’ (Edicions 62), i va recollir algunes vivències personals i professionals al llibre ‘El joc de viure, records d’un economista’ (la Magrana). També va glossar la figura d’alguns catalans que ell admirava a ‘Deu grans catalans’ (la Magrana).

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any