McGuinness proposa un referèndum per a la reunificació d’Irlanda

  • El vice-primer ministre del nord d'Irlanda considera que s'hauria de fer a partir del 2016

VilaWeb
Redacció
31.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-primer ministre del nord d’Irlanda i dirigent del Sinn Féin, Martin McGuinness, considera que a partir del 2016 ja hi haurà les condicions necessàries per fer un referèndum per a la reunificació del nord amb la República d’Irlanda. En una entrevista amb l’Irish Examiner, McGuinness diu que ja no hi ha raons per no considerar-se fer el referèndum i marca el 2016 com una data simbòlica pel centenari de l’Alçament de Pasqua, que va desencadenar la guerra per la independència del Regne Unit.

‘Em sembla un calendari raonable. Caldria preguntar als ciutadans dels sis comtats del nord si volen mantenir el víncle amb l’anomenat Regne Unit o vol formar part d’una Irlanda unida’, afirma el republicà. McGuinness creu que es pot persuadir els seus socis al govern, el Partit Democràtic Unionista (DUP), a acceptar la consulta.

Segons l’acord de pau de Divendres Sant del 1998, si el govern del nord-irlandès vol convocar un referèndum d’independència, el govern britànic sempre tindrà l’última paraula.

Per McGuinness, la crisi econòmica del sud d’Irlanda no ha d’influir negativament en la voluntat de reunificació dels nord-irlandesos. ‘Seria un error pensar que la gent decidirà el seu futur en funció d’un període particularment desastrós en la gestió econòmica del govern de Dublin’, afirma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any