Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  28.01.2012  18:30

Milers de ciutadans es manifesten a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona contra les retallades

Catalunya agafa el relleu del País Valencià en les protestes

Men?ame
 

Milers de persones es manifesten aquesta tarda pels carrers de Barcelona, en un dia plujós, en protesta per la política de retallades de la Generalitat. En una convocatòria de les plataformes Prou Retallades i Fòrum Social Català, amb participació dels sindicats majoritaris, a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, es vol mostrar el malestar social i laboral pels ajustaments a la funció pública, l'increment tarifari als transports, l'euro per recepta que vol impulsar Salut i l'augment de les llistes d'espera.

Després de les multitudinàries manifestacions de dijous contra les retallades al País Valencià (vídeo), on també es va criticar l'absolució de l'ex-president de la Generalitat Francisco Camps, avui la protesta contra la política econòmica de les administracions ha arribat a Catalunya.

A Girona, unes 800 persones s'han manifestat en la primera de les quatre marxes convocades. Els participants de la marxa protesten contra el sistema financer i les polítiques d'ajustament de la Generalitat. Denuncien que el govern vol acabar amb l'estat del benestar, afavorint interessos privats. Demanen un model alternatiu al de les retallades per sortir de la crisi que vagi en contra del frau i l'evasió fiscal. La manifestació ha començat a la plaça de la Independència i ha tallat el trànsit a l'avinguda de Jaume I, fins arribar a la seu del govern a la capital gironina.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego ha afirmat que les ‘polítiques de retallades només fan que destruir ocupació’, el contrari que ell considera que actualment és primordial amb les dades de l'atur que es van conèixer aquest divendres. Gallego ha criticat els pressupostos de la Generalitat. Considera que ja n'hi ha ‘prou de retallades’ i que cal buscar ingressos públics abordant la qüestió de l'economia submergida i de les grans fortunes. Considera que calen uns pressupostos a favor de la ‘reactivació econòmica’ i que garanteixin uns serveis públics -salut, seguretat i educació- de qualitat.

Arcadi Oliveres ha assistit a la manifestació de Barcelona com a membre del Fòrum Social Català, que en els pròxims mesos tractarà temes que són ‘importants per la gent’ com l'’alimentació, l'agricultura les finances, la tecnologia, la democràcia i la indignació de molts ciutadans’. Oliveres ha dit que aquest fòrum acaba de començar i que han cregut oportú participar a la manifestació sota el lema que ha caracteritzat l'agrupació des dels seus inicis, que ‘un altre món és possible’.

Gianni Orsini, portaveu del Fòrum Social Català, ha parlat del Fòrum Econòmic Mundial que s'està duent a terme aquests dies a Davos, a Suïssa. Ha criticat que en aquesta trobada només s'hi reuneixen gent del sector de la indústria i els governs. Diu que aquests líders reconeixen també que calen canvis. Però Orsini diu que des del fòrum no hi estan d'acord, ja que calen solucions amb ‘participació ciutadana’ i on la ciutadania pugui decidir, ‘no només els rics i poderosos’.

Pels col·lectius convocants, el missatge de la manca de recursos i la necessitat de les retallades del govern 'encobreix una clara estratègia de desmantellament dels serveis públics, per a afavorir els interessos privatitzadors'. Aquesta estratègia, diuen, és especialment visible en els àmbits de la salut, l’educació i els serveis socials. Així, s’oposen a mesures com el pagament d’un euro per recepta mèdica, el tancament de serveis de salut públics, l'augment de la quota de les escoles bressol, la disminució del professorat i la supressió dels ajuts al lloguer d'habitatges.

Les entitats socials convocants han publicat un 'memorial de greuges' on es critiquen 'les polítiques injustes de retallades indiscriminades i els increments de preus que perjudiquen fonamentalment les classes populars, que el govern de la Generalitat de Catalunya situa en la proposta de pressupostos per a l’any 2012', perquè 'suposen un atac a l’actual model d’estat de benestar'. S'hi exigeixen, entre més aspectes, uns quants drets considerats fonamentals, com la protecció dels serveis públics i de qualitat en els àmbits de la salut i l'educació, o un sistema laboral digne que afavoreixi l'emancipació juvenil. El memorial també demana un model alternatiu al del govern per sortir de la crisi, que faci pagar qui té més i que defensi l’estat de benestar.

Men?ame