Dissabte  28.01.2012  06:00

Autor/s: M.S.

Sílvia Bel diu Sagarra

Llegeix l'article 'La meva cançó', recollit al llibre 'Cafè, copa i puro' de Josep Maria de Sagarra

Men?ame
 

Josep Maria de Sagarra va col·laborar amb assiduïtat a la premsa als anys vint i trenta al diari  La Publicitat i al setmanari Mirador. Va aplegar una selecció dels articles en dos volums: 'Cafè, copa i puro' (1929) i 'L'aperitiu' (1937). Posteriorment, Narcís Garolera, curador de l'Obra Completa, va aplegar tots els que mancaven en dos volums més: 'L'ànima de les coses' (2001) i 'El perfum dels dies' (2005), que recentment Quaderns Crema ha reeditat. D'entre els centenars d'articles escrits per Sagarra, l'actriu Sílvia Bel llegeix 'La meva cançó' (vídeo) publicat al diari La Publicitat el Nadal de 1922 i recollit al llibre 'Cafè, copa i puro'. Sagarra explica perquè 'El noi de la mare' és la seva cançó predilecta.

Explica Garolera: 'Escrits amb un estil àgil i brillant, que podríem qualificar d’impressionista, i amb un català viu, allunyat de l’artificiositat de molts dels escriptors del seu temps, els articles de Sagarra anaven destinats al lector normal i corrent, poc avesat a llegir en la mateixa llengua que parlava. La varietat temàtica, l’amenitat en el tractament dels continguts, i la naturalitat expressiva, confereixen a l’articulisme sagarrià un interès literari permanent, i el confirmen com un model per a la prosa periodística catalana.'

Totes les cares de Josep Maria de Sagarra

Aquesta lectura forma part de la sèrie 'Totes les cares de Josep Maria de Sagarra', basada en l'homenatge institucional i popular del 24 de gener, organitzat per la Generalitat, i que VilaWeb va enregistrar. En l'espectacle, dirigit per Joan Ollé, hi van participar els actors Joan Anguera, Pere Arquillué, Sílvia Bel, Ivan Benet, Montserrat Carulla, Enric Majó, Rosa Novell, Josep Maria Pou, Carme Sansa, Lluís Soler. I els cantants i músics Ester Formosa, Roger Mas, Sílvia Pérez Cruz, Marina Rossell, Toti Soler, Maurici Villavecchia i el Cor Jove de l'Orfeó Català.