Tancaments a una trentena d’instituts valencians

  • Continuen les protestes contra les retallades del Consell

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.01.2012 - 11:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Professors, alumnes i pares i mares d’una trentena d’instituts de secundària s’han tancat aquesta nit als centres en una nova protesta contra les retallades i a favor de l’ensenyament públic. Entre els centres que han protagonitzat el tancament, hi ha els IES Malilla i Cabanyal de València, el Tirant lo Blanc de Torrent, el Ramon Muntaner de Xirivella, el Politècnic de Castelló.

És una més de les protestes que la comunitat educativa duu a terme de fa temps per la dramàtica situació que viuen els centres a causa de la morositat del govern.

Així, els directors d’escoles i instituts valencians portaran, tots alhora, el dia 1 de febrer, els balanços de l’any passat a les direccions territorials d’Educació en senyal de protesta. Ho decidiren ahir a la vesprada els directors, reunits a València per a pactar accions de protesta conjuntes i per a teixir una xarxa entre tots els centres que permeti de centralitzar actes i problemes.

Poques hores abans de la reunió el president de la Generalitat, Alberto Fabra, havia assegurat (comunicat oficial) que els centres educatius cobrarien de manera immediata ‘els deutes pendents’ del govern. No hi ha notícia que els centres rebessin ahir els diners, que pugen a 35 milions d’euros en total, i per això avui al matí hi ha una gran expectació per a veure si s’ha fet el pagament o no.

Polèmica per la supressió de les activitats extraescolars com a mesura de protesta

Els directors van decidir, també a la reunió d’ahir, de suprimir, com a acció de protesta, les activitats extrascolars gestionades per empreses de la Generalitat i de no fer cap pressupost per als trimestres vinents fins que no hagin cobrat tot el deute del 2011.

La primera d’aquestes dues mesures, que en alguns centres ja s’aplica de fa dies, ha generat certa inquietud en en alguns pares. FAPA-València fou de les primeres entitats que va denunciar la situació a les escoles i els impagaments del Consell, però ahir va fer arribar aquesta carta als centres, dient que s’oposava a la supressió de les activitats extraescolars considerant que havia rebut diverses trucades de famílies en aquesta línia i argüint que qui en sortia perjudicat l’alumne.

També va fer arribar una carta a uns quants centres l’empresa Biopark de València, que organitzava les excursions al zoo i que ha vist com uns quants centres deixaven de programar-ne. A la carta, l’empresa assegura que és privada i que no té cap vinculació amb la Generalitat, motiu pel qual quedaria al marge d’aquesta mesura.

La reunió dels directors i l’anunci de Fabra devien refredar ahir la proposta dels sindicats de fer tancaments als centres després de l’horari lectiu, encara que se’n van fer alguns, sobretot als centres de secundària. Sigui com sigui, fonts de la comunitat educativa asseguren que les accions de protesta continuaran, per més que el govern faci efectiu el pagament del deute avui, perquè aquest deute tan solament és un dels problemes que té el sistema educatiu valencià.

Dijous, gran manifestació

La principal mobilització d’aquesta setmana serà demà, i consistirà en una manifestació contra la retallada del Consell en tots els sectors. Ara, els centres proposen que cada dijous hi hagi concentracions de cinc minuts a migdia davant la porta. I cada dilluns, com s’ha fet aquestes últimes setmanes, uns quants mestres i alumnes aniran a l’aula amb una samarreta negra en senyal de dol.

A més, mestres, professors i sindicats del País Valencià tenen pensat d’anar fins a l’aeroport de Castelló i fer-hi una concentració per a protestar contra el malbaratament de la Generalitat. És una de les propostes que ha tingut més èxit en les assemblees comarcals d’aquests últims dies, i que han recollit tots els sindicats d’ensenyament (STE-PV, CC OO, CSIF, ANPE i FETE-UGT), coordinats amb la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament,  FAPA-València i Escola Valenciana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any