El jurat del cas dels vestits esgota les primeres 48 hores de deliberació

  • El jutge els demanarà avui si tenen cap dubte sobre l'objecte del veredicte · No poden comunicar-se amb ningú fins que no tinguin el veredicte

VilaWeb
Redacció
25.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els nou membres del tribunal popular del cas dels vestits esgotaran avui les primeres quaranta-vuit hores de deliberació per a determinar si els acusats, Francisco Camps i Ricardo Costa, són culpables dels delictes de suborn impropi de què han estat jutjats o no. La jornada d’ahir es va tancar sense veredicte i el jurat es tornarà a reunir avui a dos quarts de deu del matí. No hi ha un termini màxim, però si a migdia encara no tenen el veredicte, el jutge president els demanarà que expressin qualsevol dubte que tinguin sobre l’objecte del veredicte. A més, si observa cap defecte en l’acta de votació, la tornarà perquè l’esmenin. En cas que hi hagués tres devolucions de l’acta, el jurat es dissoldria i caldria repetir el judici oral amb un altre jurat.

Reunits a porta tancada, no poden comunicar-se amb ningú fins que no hagin emès el veredicte. Per a condemnar els acusats calen, pel cap baix, 7 vots (7 a 2); per a absoldre’ls n’hi ha prou amb 5 (5 a 4).

Després d’escoltar un centenar de testimonis i d’examinar desenes de proves documentals i pericials durant sis setmanes, divendres féu l’al·legat final l’ex-president de la Generalitat Francisco Camps. ‘Sóc innocent i vinc a buscar la justícia que imparteixen els meus conciutadans, confiat i convençut’, va dir. L’altre encausat, l’ex-secretari general del PP, Ricardo Costa, no féu ús del dret a l’última paraula. Una mica abans, els advocats defensors havien insistit en la innocència dels seus clients.

Dilluns el jurat va rebre el qüestionari preparat pel magistrat. La tasca del jurat, format per nou membres, és de respondre cadascuna de les qüestions relatives als fets provats. Segons la llei del jurat, un fet es considera provat si obté set vots, pel cap baix; i es considera no provat, si n’obté cinc. El jurat ha de votar les vegades que faci falta fins que no s’obtinguin les majories prescrites. I després de votar els fets ha de decidir el veredicte de culpabilitat o no-culpabilitat dels acusats.

La lectura del veredicte es farà en audiència pública, en què un portaveu del jurat comunicarà la decisió. Si és d’innocència, la sentència es farà saber immediatament, perquè serà absolutòria; si és condemnatòria, la sentència es farà pública més endavant.

El president Alberto Fabra va declarar dilluns que esperava que Camps fos declarat innocent.

Són les últimes fases del judici, que va començar el 12 de desembre, i que va implicar la dimissió de qui aleshores era president de la Generalitat Valenciana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any