El ministre Garcia-Margallo trobaria ‘inadmissible’ interferir en la independència d’Escòcia

  • Assegura que 'en cap cas' s'ha traslladat a Londres preocupació pels plans d'Alex Salmond però alerta que els casos britànic i espanyol 'no tenen res a veure'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.01.2012 - 17:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, consideraria ‘inadmissible’ que l’estat expressés el seu malestar a Londres pels debats sobre la independència d’Escòcia (àudio, mp3). García-Margallo ha negat que el govern espanyol hagi expressat el seu temor per la celebració d’un referèndum d’independència al govern britànic, com apuntava aquest cap de setmana el diari anglès ‘The Independent’. ‘En cap cas s’ha trasllat cap malestar’, ha dit García-Maragallo en una conferència de premsa a Brussel·les, on ha destacat que la independència escocesa és un ‘procés intern’ britànic. El ministre ha assegurat que les situacions constitucionals al Regne Unit i a l’estat espanyol ‘no tenen res a veure’.

Segons el diari The Independent, el govern espanyol està nerviós per la decisió d’Escòcia de convocar un referèndum sobre la independència el 2014 i pel possible efecte que pugui tenir a Catalunya i al País Basc. Així ho han fet saber membres del govern espanyol al govern britànic, als quals han manifestat la voluntat de vetar l’ingrés d’una Escòcia independent a la Unió Europea. L’estat espanyol ja es va negar a reconèixer la independència de Kosovë, essent un dels pocs estats europeus que no ho ha fet.

Si a Escòcia guanyés el sí a la independència, segons el govern britànic, caldria una negociació entre els parlament d’Escòcia i el de la Gran Bretanya per a preparar la secessió d’Escòcia. La Gran Bretanya acceptaria la independència escocesa, però vol negociar qüestions sensibles, com ara l’accés al petroli de la mar del Nord. Ara, ningú no sap quina implicació tindria això en termes de pertinença a la Unió Europea. Hi ha qui opina que Escòcia hauria de tornar a demanar l’adhesió; qui creu que l’haurien de tornar a demanar tots dos, Escòcia i la Gran Bretanya; i qui sosté, com diu el Partit Nacional Escocès, que Escòcia ja és dins la Unió i que, per tant, no caldria cap nova adhesió. També caldria veure quina força real tindria l’oposició de l’estat espanyol a aquesta adhesió.

Aquí us exposem Quinze preguntes i respostes sobre el referèndum d’Escòcia.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any