Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  23.01.2012  12:05

La UE veta les importacions de petroli de l'Iran

'Espanya és dels que més se sacrificarà', adverteix García-Margallo, perquè consumeix un 20% de cru iranià

Men?ame
 

La Unió Europea ha acordat vetar les importacions de petroli iranià a partir del mes de juliol d'enguany. Aquesta és una mesura més per mirar de forçar  el règim de Mahmud Ahmadinejad a aturar el seu programa nuclear.

Es dóna el cas que l'estat espanyol és un dels que resulta més afectats amb aquesta mesures, perquè de tot el petroli que consumeix, un 20% és iranià.  'He de dir amb tota claredat que Espanya és un dels països que més se sacrificarà amb aquesta mesura', ha dit el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo. 'La seguretat de la zona és prioritària i, per tant, estem disposats a fer aquest sacrifici per aconseguir la unanimitat', ha dit.

L'embargament de les importacions de petroli de l'Iran podria començar l'1 de juliol, segons fons diplomàtiques. El govern espanyol, entre d'altres, demana almenys sis mesos de marge, un període d'exempció fins l'1 de juliol que li permeti complir els contractes vigents. França, Alemanya i la Gran Bretanya, però, preferien accelerar les sancions econòmiques contra Teheran i defensaven que entressin en vigor ja l'1 de maig. Grècia volia una moratòria fins a l'octubre per poder buscar proveïdors alternatius, però tot i la seva delicada situació financera no ha aconseguit convèncer la resta de socis.

Les sancions amb què la UE castiga aquest dilluns Ahmadinejad també bloqueen parcialment les operacions amb el Banc Central iranià: es prohibeix a les empreses europees fer-hi cap tipus de transacció 'relacionada amb el programa nuclear', però finalment no se les impedirà seguir fent negocis 'legals', com havia demanat el govern espanyol mateix. García-Margallo havia demanat que no se sancionés el ban Tejarat, perquè 'finança, canalitza i facilita les operacions comercials espanyoles' a l'Iran, com la fabricació de canonades.