La votació de les lleis antidescàrregues queda aturada als EUA

  • Tant la cambra de representants com el senat miren ara d'arribar a un consens, després de la potent pressió a la xarxa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pressió a la xarxa d’aquests últims dies ha fet que la votació dels projectes de llei contra les descàrregues a la xarxa tant al senat (PIPA) com a la cambra de representants (SOPA) quedi ajornada fins arribar a un consens. La decisió arriba després de l’apagada de grans webs com Wikipedia en una jornada de protesta, i de l’atac massiu d’Anonymous arran de la detenció dels responsables de Megaupload, un dels portals d’intercanvi d’arxius més importants del món, acusats de violar la llei antipirateria. 

Tal com va anunciar a Twitter, el senador nord-americà Harry Reid, ha decidit d’ajornar la votació de la llei PIPA ‘arran dels recents esdeveniments’. ‘No hi ha cap motiu perquè no puguem resoldre les qüestions legítimes plantejades per protegir la propietat intel·lectual. La falsificació i la pirateria costen 1.000 llocs de treball cada any. Els nord-americans esperen legítimament d’obtenir un rescabalament just per la seva feina. Em sento optimista de poder arribar a un acord sobre la llei de propietat intel·lectual durant les setmanes vinents’, va escriure Harry Reid.

La cambra de representants també ha aturat la votació del SOPA ‘fins que no hi hagi un consens més ampli’, segons el president de la Comissió de Justícia, Lamar Smith. ‘Queda clar que hem de revisar l’enfocament per mirar de tractar millor el problema dels lladres estrangers’, va declarar, en referència a ciutadans de fora dels EUA que fan descàrregues. 

Ja hi ha uns quants congressistes que si bé abans donaven suport als projectes de llei ara han canviat de parer, arran de les nombroses crítiques, entre les quals s’han d’afegir Brussel·les, que també s’ha pronunciat sobre la polèmica regulació anti-descàrrega dels EUA. La vice-presidenta de la Comissió Europea i responsable d’Agenda Digital, Neelie Kroes, va mostrar ahir el seu desacord sobre l’actual projecte de llei també a Twitter, on va escriure: ‘L’excés de velocitat també és il·legal, però no es posen guals a l’autopista’.

El finançament d’Obama, clau per a entendre la batalla amb Megaupload

na de les claus de la confrontació oberta per la llei SOPA als Estats Units té a veure amb que aquest és un any d’eleccions. La indústria del cinema és un dels grans donants de diners per a les campanyes demòcrates i segons CNET va amenaçar Obama amb no pagar aquest any si no es prenien mesures contra les webs que faciliten l’intercanvi d’arxius P2P. 

Califòrnia és l’estat que més diners va donar a Obama en la passada campanya, seguit de Nova York i dins de l’estat la indústria del cinema va ser la més generosa amb el president.

De fet la campanya electoral d’aquest any encara és en la fase inicial pel que fa als demòcrates ja que només es presenta Obama i les eleccions són al novembre. Però segons el registre públic de donacions de campanya molts actors i directors ja han començat a fer donacions per a la campanya presidencial. 

Per la seva banda Megaupload estava entre les vint webs més visitades del món amb prop de cinquanta milions d’usuaris al dia. Tot i l’atac hi ha músics i cineastes que estan a favor de Megaupload. Alguns d’ells van gravar aquesta cançó a favor del web que ara ha estat tancat per l’FBI.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any