Notícies

Divendres  20.01.2012  10:46

Presó preventiva per al fundador de Megaupload

L'FBI va tancar ahir un dels portals d'intercanvi d'arxius més importants del món i en va detenir els màxims responsables

Men?ame
 

Un tribunal de Nova Zelanda ha decretat avui presó preventiva per al fundador de Megaupload Kim Schmitz i per a dos directius de la companyia, Mathias Ortmann i Finn Batato, detinguts ahir a petició de les autoritats nord-americanes; els fiscals generals de Virginia van ordenar ahir el tancament d'aquest portal d'intercanvi d'arxius a internet, un dels més grans del món. Els acusen de violar les lleis antipirateria.

 

La companyia, que els denunciants anomenen 'Mega Conspiració', és acusada d'haver construït una trama que ha fet perdre uns 500 milions de dòlars (385 milions d'euros) als propietaris de drets d'autor i que ha produït més de 175 milions de 'beneficis il·legals', segons el text de l'acusació, concretada ahir.

Aprincipi de mes un jurat de Virgínia va acusar els responsables de Megaupload de delictes relacionats amb la propietat intel·lectual i l'emblanquiment de capitals, càrrecs que es poden castigar amb dècades de presó. 'En canvi d'un pagament la Mega Conspiració ofereix reproducció i distribució ràpida de còpies d'obres protegides per drets d'autor des dels seus servidors situats a tot el món', segons el document acusatori.

Ahir també es van executar una vintena d'ordres d'escorcoll als Estats Units i a vuit països més, i es van intervenir actius i pàgines per valor d'uns 50 milions de dòlars. Els acusats són els fundadors de l'empresa (Kim Dotcom, també dit Kim Schmitz, Jim Tim Jim Vestor i Mathias Ortmann), el cap de màrqueting de la companyia, Finn Batato i el cap de desenvolupament, Sven Echternach.

Dotcom, Batato, Ortmann i més acusats foren detinguts ahir a Auckland (Nova Zelanda), per les autoritats locals, segons el Departament de Justícia dels Estats Units. Echternach i dos acusats més no han estat localitzats.

Protesta contra el SOPA

Fa setmanes que les principals empreses d'internet van aixecar-se en peu de guerra contra el SOPA (Stop Online Piracy Act), projecte de llei nord-americà que veta les descàrregues de la xarxa (equivalent de la llei Sinde espanyola o a la llei Hadopi francesa). Google i Wikipedia van capitanejar dimecres una acció de protesta, que en alguns casos va incloure l'apagada. S'hi van sumar desenes de webs. N'esmentem unes quantes: Reddit, Mozilla, BoingBoig, Free Software Foundation, Destructoid, Wordpress, Twitpic, Minecraft i FreePress.

Men?ame