El parlament prorroga el pressupost del 2011 i autoritza el govern a endeutar-se

  • CiU hi ha votat a favor, PP i ERC s'han abstingut i la resta de grups hi ha votat en contra

VilaWeb
Redacció
19.01.2012 - 12:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha aprovat la convalidació del decret que permet la pròrroga del pressupost del 2011 i que el govern s’endeuti fins que s’aprovi el pressuposto d’aquest any. Ho ha fet amb el vot favorable de CiU, l’oposició del PSC, ICV-EUiA , SI i C’s i l’abstenció del PP i d’ERC. El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha defensat la necessitat de preveure la possibilitat de fer operacions d’endeutament tenint en compte la situació econòmica. Per la seva banda, els partits de l’oposició li han retret que hagi aprovat la pròrroga a través d’un decret en comptes de fer-ho per la via d’una llei que permet el debat parlamentari.

CiU i PP tomben les esmenes a la totalitat del pressupost català

El Parlament va refusar ahir les esmenes a la totalitat, presentades per tots els grups de l’oposició excepte el PP, de la llei de pressupostos. Els comptes presentats pel conseller Andreu Mas-Colell pugen a 37.024 milions, un 0,7% més reduïts que no els del 2011. Amb els 77 vots en contra de CiU, el PP i el diputat Joan Laporta, les esmenes foren rebutjades, de manera que el pressupost continua el tràmit en comissió, on es podran presentar esmenes parcials a cada apartat del pressupost, però ja no es podrà tocar ni la quantitat d’ingressos, ni la de despeses. El text tornarà al ple el 15 de febrer per a sotmetre’s a l’aprovació definitiva.

El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, va dir que tant CiU a Catalunya com el PP al govern espanyol s’havien trobat el mateix: ‘Un forat ocult, uns comptes ficticis fruit de l’enginyeria pressupostària, un deute insostenible i factures als calaixos pendents per pagar, a més de compromisos per més de 20 anys. Això és el que tenim en comú, aquesta és l’autèntica relació directa entre el govern espanyol i el català, que l’esquerra ha deixat el país trinxat’. Per això va dir que actuaria amb responsabilitat i no posaria pals a les rodes, tot i que va avisar que votaria en contra del pressupost si el govern no hi introdueix les correccions que vol el PP. ‘La negociació comença avui’, va dir.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari d’ERC, Joan Puigcercós, va lamentar que l’executiu optés pel PP com a soci quan tenia a l’abast un acord nacional amb els republicans, que han ofert una alternativa als comptes que passa per millorar els ingressos a partir de recuperar l’últim tram eliminat de l’impost de successions i d’introduir un impost sobre la banca. ‘Vostès han de decidir entre la confortabilitat ideològica d’anar retallant de bracet del PP i esperant la trucada de Rajoy pressupost rere pressupost, llei rere llei per dir que han de fer, o poden buscar un acord de futur que ens permeti tenir un govern més fort, un Parlament més fort i unes institucions més fortes’, va argumentar.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any