L’alumne expulsat d’Almassora al Facebook: ‘Estàvem en mantes perquè teníem fred’

  • Ahir a migdia fou readmès al centre · Compromís i EUPV porten el cas a les Corts

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alumne de l’institut IES Vila-roja d’Almassora que dilluns fou expulsat per haver fotografiat els seus companys de classe tapats amb mantes dins de l’aula, Fran Tejedor (Facebook), va publicatr ahir a la tarda al mur del seu perfil de Facebook el següent apunt, on s’hi poden llegir també els nombrosos suports que ha rebut per haver denunciat les condicions en què es troba el centre:

‘Sols m’agradaria dir per a què quede clar que jo sols he publicat una foto al meu perfil del Facebook amb els companys de classe (molt xula per cert, perquè estàvem en mantes ja que teníem fred dins de classe…) RES MÉS. La difusió que ha tingut aquesta foto per diversos mitjanç de comunicació no te res a veure en MI ni amb els meus companys de classe….
Després de varies reunions… i com consideràvem molt injusta aquesta expulsió… vam protestar i enseguida me van admetre de nou al centre … Però estic molt tranquil, tenin al meu costat els companys de classe, tot l’institut, professors, Amics i Família!’

Tejedor fou expulsat dilluns de l’escola per haver difós la fotografia al Facebook, cosa que a parer de la directora, desprestigiava el centre. Dimarts, a falta d’un document que justifiqués els motius de l’expulsió, Tejedor va tornar a l’escola. Però va haver de tornar a marxar, amb l’amenaça de ser expulsat un mes sencer. Els seus companys s’hi van solidaritzar i van marxar amb ell. I ahir a migdia, probablement per la forta pressió social que ha generat el cas, el centre el va readmetre i Tejedor ja va tornar a assistir a les classes.

Compromís i EUPV porten a les Corts l’expulsió del noi

Tant Compromís com EUPV han anunciat que portaran a les Corts l’expulsió de Francisco Tejedor. Però lluny de ser un cas aïllat, la fotografia de Tejedor i la posterior expulsió han fet esclatar un debat a tot el País Valencià per la situació d’escanyament a la qual estan sotmesos els centres de secundària per causa de la morositat del Consell. Tant és així que la diputada d’EUPV, Marina Albiol, ha considerat ‘kafkiana’ l’expulsió de l’alumne, n’ha exigit explicacions a la consellera d’Educació i ha dit que portaria l’assumpte a les Corts.

Qui ja ho ha fet és Compromís, que ha enviat una carta a la mesa de les Corts en la qual demana quants diners deu el Consell a aquest centre, quants casos més hi ha de centres que hagin de prescindir la calefacció i quines mesures pensa adoptar el Consell?

L’equip directiu del centre ha refusat fer declaracions sobre el cas i la conselleria d’Educació s’ha limitat a dir, de moment, que abans del dia 24 es faran tots els pagaments pendents del 2011. La polèmica ja va saltar ahir a les xarxes socials. A Twitter, l’etiqueta #fabratenimfred ja és una de les més utilitzades i recull els casos de molts centres. Compromís ha elaborat aquest mapa interactiu amb Google Maps en el qual hi figuren tots els instituts de País Valencià que pateixen la morositat del Consell i que han de reduir algun dels serveis.

Els directors es comencen a mobilitzar

L’assemblea de directors d’instituts d’educació secundària de la demarcació de València va advertir ahir que començaria una ‘campanya de mobilització i sensibilització a la ciutadania’ si la conselleria d’Educació no complia el seu compromís i pagava abans del pròxim 24 de gener les despeses de funcionament que es deu a aquests centres.

L’assemblea ho va decidir en una reunió ahir a la tarda a l’IES Lluís Vives de València, a la qual van assistir-hi un centenar de responsables d’instituts. També es van fer assembleen similars en les demarcacions d’Alacant i Castelló, segons que explica a EuropaPress el president de l’associació de directors de Secundària del País Valencià, Vicent Baguetto.

Enveienet la situació d’alarma social que genera el deute del Consell, l’assemblea de directors va decidir concedir ‘el benefici del dubte’ fins al 24 de gener a la conselleria d’Educació, que ‘es va comprometre a lliurar als centres les despeses de funcionament corresponents al segon quadrimestre abans del 31 de desembre de 2011, cosa que no ha fet’. A més, abans d’ahir, la titular d’aquest departament, María José Català, va reiterar en una entrevista que aquesta setmana es pagaria als IES.

En un comunicat fet públic després de l’assemblea, els directors asseveren que ‘es fa impossible garantir la pràctica educativa amb normalitat donada la manca de recursos bàsics per aquest impagament’. Aquesta situació ‘extrema està propiciant que molts centres no puguen afrontar en aquests moments el pagament dels rebuts de llum, aigua i calefacció’.

Igualment, assenyalen que ‘els proveïdors de materials bàsics com folis, materials informàtics o de subministraments dels tallers de Formació Professional es mostren reticents a servir els encàrrecs pels deutes pendents’.

Beques i baixes

Tampoc no s’han pagat a les famílies les beques de llibres, de transport i de menjador i les substitucions de baixes de professorat no es cobreixen suficientment, segons l’assemblea. Per tot això, el col·lectiu considera ‘imprescindible la concreció d’un calendari de pagament de despeses de funcionament dels centres, no només de les quantitats que s’han de sinó també de les corresponents a l’exercici 2012’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any