L’auditoria realitzada a Albaida certifica la bancarrota municipal

  • El PP deixa un deute de 17,4 milions d’euros, com a herència, a l’Ajuntament d’Albaida

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.01.2012 - 08:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Acaba de finalitzar l’elaboració de l’auditoria encarregada per l’equip de govern de l’Ajuntament d’Albaida, format pels grups polítics Bloc-Compromís, PSPV- PSOE i UCiD Albaida, realizada per la consultora Faura-Casas que ha confirmat les pitjors previsions.

L’auditoria mostra que, a data de 31 de desembre de 2010, l’Ajuntament i GESTIONA, l’empresa pública de titularitat municipal, suportaven un deute de 17.421.377 euros, amb un romanent de tresoreria negatiu de 7.623.083 euros. Aquestes xifres han anat augmentant durant el 2011, i aniran a pitjor vista la quantitat de demandes que cada dia entren a l’Ajuntament. Davant els resultats de l’auditoria l’equip de govern assegura que ‘la situació financera d’Albaida és el millor exemple local de la irresponsabilitat i el malbaratament exercit pel PP a escala municipal’.

Segons explica l’equip municipal, el desorbitat deute acumulat té el seu origen ‘en el descontrol pressupostari i la pràctica constant de gastar, any rere any, més del que s’ingressava a costa de l’endeutament amb entitats bancàries i amb multitud de proveïdors’. A més, asseguren que les despeses que han produït aquesta situació es duien a terme malgrat que, en molts casos, eren informades desfavorablement pels tècnics municipals. Així, denuncien que per part de l’anterior equip de govern del PP, s’ha ocultat la realitat dels comptes públics i les xifres exactes del deute amb els bancs i les empreses. De la mateixa manera, es van prendre decisions i es van signar convenis que han resultat ruïnosos per a les arques municipals‘.

Respecte a la societat municipal GESTIONA, de la qual és soci únic l’Ajuntament, presenta un desequilibri econòmicofinancer estructural que ha comportat una situació de concurs de creditors. La societat no té capacitat de fer front als pagaments immediats i presenta, a més a més, un grau d’endeutament molt significatiu, el qual repercuteix exclusivament en l’Ajuntament, com a soci únic que és. 

A partir d’aquestes dades, l’equip de govern assegura que es veu en l’obligació de prendre mesures dràstiques i que, com a conseqüència ‘de la nefasta gestió dels darrer vuit anys del PP’ emprendrà ‘una austeritat estricta i dolorosa en l’àmbit municipal per a poder afrontar una fallida financera’ amb decisions polítiques excepcionals, un pla dur de xoc econòmic per als pròxims tres anys i mig, i un projecte de viabilitat a llarg termini.

A més, ‘es demanaran totes les polítiques, civils, penals i administratives pertinents, perquè no pot ser que aquest poble estiga hipotecat com a mínim per a tres legislatures i els responsables d’aquesta desfeta no hagen donat la cara’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any