Els instituts valencians, escanyats

  • Comencen a mobilitzar-se contra els impagaments del Consell · Els alumnes de l'IES Vila-roja d'Almassora acudeixen a les aules amb mantes, a Alacant un institut es queda sense llum, els professors de l'IES Verge de la Font de Vilallonga es vesteixen de negre en senyal de dol

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.01.2012 - 21:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La situació als instituts públics valencians ja ha esclatat. El Consell encara no els ha pagat la partida per a les despeses de funcionament que s’havia d’haver pagat al mes de desembre i la situació a diversos centres s’ha fet insostenible, fins al punt que han de dosificar al màxim la calefacció i que ja hi ha hagut talls de corrent per no pagar les factures. A més, aquesta tarda l’assemblea de directors d’instituts d’educació secundària de la demarcació de València ha advertit que començarà una ‘campanya de mobilització i sensibilització a la ciutadania’ si la conselleria d’Educació no compleix el seu compromís i paga abans del pròxim 24 de gener les despeses de funcionament que es deu a aquests centres. La polèmica ja ha saltat a les xarxes socials al Twitter, on l’etiqueta #fabratenimfred és una de les més utilitzades i recull els casos de molts centres.

L’assemblea ha pres aquesta decisió en una reunió feta a l’IES Lluís Vives de València i a la qual hi ha assistit un centenar de responsables d’instituts. També avui s’han fet assemblees similars en les demarcacions d’Alacant i Castelló, segons que ha explicat a EuropaPress el president de l’associació de directors de Secundària del País Valencià, Vicent Baguetto.

Enveient la situació d’alarma social que genera el deute del Consell, l’assemblea de directors ha decidit concedir ‘el benefici del dubte’ fins al 24 de gener a la conselleria d’Educació, que ‘es va comprometre a lliurar als centres les despeses de funcionament corresponents al segon quadrimestre abans del 31 de desembre de 2011, cosa que no ha fet’. A més, ahir, la titular d’aquest departament, María José Català, va reiterar en una entrevista que aquesta setmana es pagaria als IES.

En un comunicat fet públic després de l’assemblea, els directors asseveren que ‘es fa impossible garantir la pràctica educativa amb normalitat donada la manca de recursos bàsics per aquest impagament’. Aquesta situació ‘extrema està propiciant que molts centres no puguen afrontar en aquests moments el pagament dels rebuts de llum, aigua i calefacció’.

Igualment, assenyalen que ‘els proveïdors de materials bàsics com folis, materials informàtics o de subministraments dels tallers de Formació Professional es mostren reticents a servir els encàrrecs pels deutes pendents’.

Beques i baixes

Tampoc no s’han pagat a les famílies les beques de llibres, de transport i de menjador i les substitucions de baixes de professorat no es cobreixen suficientment, segons els directors. Per tot això, el col·lectiu considera ‘imprescindible la concreció d’un calendari de pagament de despeses de funcionament dels centres, no només de les quantitats que s’han de sinó també de les corresponents a l’exercici 2012’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any