Notícies

Dimecres  18.01.2012  06:00

Els instituts valencians, escanyats

Comencen a mobilitzar-se contra els impagaments del Consell · Els alumnes de l'IES Vila-roja d'Almassora acudeixen a les aules amb mantes, a Alacant un institut es queda sense llum, els professors de l'IES Verge de la Font de Villalonga es vesteixen de negre en senyal de dol

Men?ame
 

Els instituts públics valencians pateixen d'una manera clamorosa. El Consell encara no els ha pagat la partida de les despeses de funcionament que havia d'haver satisfet al desembre, i a molts centres la situació s'ha fet insostenible. N'hi ha que han de dosificar al màxim la calefacció i n'hi ha que no tenen llum perquè no poden pagar les factures. Per això ahir l'assemblea de directors d'instituts d'educació secundària de la demarcació de València va advertir que començaria una 'campanya de mobilització i de sensibilització ciutadana' si la Conselleria d'Educació no complia el seu compromís i pagava abans del 24 de gener les despeses de funcionament degudes. La polèmica ha saltat a les xarxes socials. A Twitter l'etiqueta #fabratenimfred ja és una de les més actives i recull els casos de molts centres.

L'assemblea es va fer ahir a la vesprada a l'IES Lluís Vives de València, amb l'assistència d'un centenar de responsables d'instituts. També hi hagué assembleen similars a les demarcacions d'Alacant i Castelló, segons que explica a EuropaPress el president de l'associació de directors de Secundària del País Valencià, Vicent Baguetto.

Enveienet la situació d'alarma social que genera el deute del Consell, l'assemblea de directors va decidir concedir 'el benefici del dubte' fins al 24 de gener a la conselleria d'Educació, que 'es va comprometre a lliurar als centres les despeses de funcionament corresponents al segon quadrimestre abans del 31 de desembre de 2011, cosa que no ha fet'. A més, abans d'ahir, la titular d'aquest departament, María José Català, va reiterar en una entrevista que aquesta setmana es pagaria als IES.

En un comunicat fet públic després de l'assemblea, els directors asseveren que 'es fa impossible garantir la pràctica educativa amb normalitat donada la manca de recursos bàsics per aquest impagament'. Aquesta situació 'extrema està propiciant que molts centres no puguen afrontar en aquests moments el pagament dels rebuts de llum, aigua i calefacció'.

Igualment, assenyalen que 'els proveïdors de materials bàsics com folis, materials informàtics o de subministraments dels tallers de Formació Professional es mostren reticents a servir els encàrrecs pels deutes pendents'.

Beques i baixes

Tampoc no s'han pagat a les famílies les beques de llibres, de transport i de menjador i les substitucions de baixes de professorat no es cobreixen suficientment, segons l'assemblea. Per tot això, el col·lectiu considera 'imprescindible la concreció d'un calendari de pagament de despeses de funcionament dels centres, no només de les quantitats que s'han de sinó també de les corresponents a l'exercici 2012'.