Solidaritat denuncia a la fiscalia els ex-presidents de la Diputació Royes, Montilla, Corbacho i Fogué

  • López Tena indica que podrien haver comès els delictes de prevaricació i malbaratament fons públics

VilaWeb
Redacció
16.01.2012 - 15:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els tres diputats de Solidaritat per la Independència al parlament, Alfons López Tena, Uriel Bertran i Toni Strubell, han interposat una denúncia (pdf) a la fiscalia del Tribunal Superior de Jutícia de Catalunya contra els ex-presidents de la Diputació de Barcelona Manuel Royes, José Montilla, Celestino Corbacho i Antoni Fogué pel cas dels sobresous presumptament il·legals que de forma irregular s’han anat atorgant en els darrers onze anys a uns quants alts càrrecs. És l’anomenat cas de les ‘motxilles’. ‘Hem arribat fins a on hem pogut. Davant el blocatge de la Diputació ha de ser ara la fiscalia qui continuï les accions’, ha dit López Tena, que ha afirmat que els denunciats podrien haver comès els delictes de prevaricació i malbaratament de fons públics.

‘La mateixa Diputació de Barcelona ja ha admès que es tracta d’una pràctica il·legal. Aquests sobresous s’atorgaven sense cap informe jurídic ni cap acord de plenari. Simplement per decret de presidència es pagaven amb diners públics unes retribucions sense cap fonament legal i que es feien a dit’, ha explicat López Tena, ha insistit que la fiscalia ha d’investigar el cas i fer sortir a la llum pública la informació que continua amagada. ‘Com ara qui són les persones beneficiàries de les motxilles, el nombre total de beneficiaris, l’import rebut per cadascú i l’import global de les motxilles’, ha dit.

Preguntat sobre les declaracions del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, en què assegurava que la documentació de les motxilles no es podia facilitar perquè era un ‘secret oficial’, López Tena ha contestat que això ‘és impossible; primer es van emparar en la Llei de protecció de dades i ara això; només el Consell de Ministres i la Junta de Caps de l’Estat Major pot declarar certs documents com a secrets oficials; i que nosaltres sapiguem el senyor Esteve no presideix cap d’aquestes dues institucions’, ha ironitzat.

‘De manera pública ningú s’ha volgut pronunciar. Només hi ha rumors i insinuacions. No hem tingut cap contacte oficial d’algú que vulgui donar la cara públicament i assumir la responsabilitat de donar dades’, ha reconegut López Tena, que ha carregat contra els altres partits presents a la Diputació en aquests onze anys. ‘Ens crida l’atenció que els altres partits polítics com ERC, ICV, CiU o PP no hagin fet cap mena d’actuació ni demanat cap explicació a la Diputació’.

Un ‘menyspreu a la legalitat’

‘

En l’escrit presentat a fiscalia Solidaritat demana que s’investiguin els sobresous i la seva legalitat. I afegeix que ‘més enllà de la legalitat administrava clarament vulnerada’, les ‘motxilles’ van ser aprovades ‘sense informes jurídics i sense discussió plenària ja que van estat dictades per la presidència de la corporació’. Aquest funcionament, diu l’escrit, és ‘d’absolut menyspreu a la legalitat i amb una voluntat d’ocultació flagrant’.

Per tot plegat, Solidaritat demana a la fiscal en cap de Catalunya que investigui els fets, citi els denunciats a declarar, i constatada indiciàriament la presumpta comissió dels delictes denunciats, es traslladi la denúncia al jutjat que correspongui per a la incoació del corresponent procediment penal o la depuració de les responsabilitats penals i civils que s’escaiguin.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any