El nou president de l’eurocambra defensarà l’ús del català als plens

  • El socialista alemany Martin Schulz rellevarà demà el conservador polonès Jerzy Buzek

VilaWeb
Redacció
16.01.2012 - 08:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El socialista alemany Martin Schulz serà elegit demà nou president del Parlament Europeu i s’ha compromès a defensar de permetre-hi per primer cop l’ús del català. Schulz ha confirmat als eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV) i Izaskun Bilbao (PNB) que, si la mesa ho accepta, els autoritzarà a fer discursos en català i èuscar a l’hemicicle. Schulz substituirà el conservador polonès Jerzy Buzek i té garantida l’elecció gràcies a un acord entre socialistes i populars, que es reparteixen la legislatura. La liberal britànica Diana Wallis i el ‘tory’ Nirj Deva també són candidats, però no tenen prou suport.

El popular Alejo Vidal-Quadras, que és un dels catorze vice-presidents de l’eurocambra i aquest dimarts serà reelegit, ha vetat fins ara l’ús de la llengua catalana a Estrasburg, al·legant ‘dificultats tècniques’. Buzek i el seu predecessor, el democratacristià alemany Hans-Gert Pöttering, han fet cas de Vidal-Quadras i mai no han cedit a les pressions dels eurodiputats catalans.

Schulz, ex-batlle de Würselen, una ciutat de 40.000 habitants a Renània del Nord-Westfàlia, té sensibilitat cap a Catalunya i el català, segons expliquen els eurodiputats catalans que hi han tractat. Fins i tot ha llegit Josep Pla, Màrius Torres i Jaume Cabré. Les intervencions en català al plenari no suposarien cap despesa extra, perquè els mateixos lingüistes que tradueixen al castellà (molts són catalans) podrien encarregar-se de fer les traduccions de la llengua catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any