Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  16.01.2012  08:57

El nou president de l'eurocambra defensarà l'ús del català als plens

El socialista alemany Martin Schulz rellevarà demà el conservador polonès Jerzy Buzek

Men?ame
 

El socialista alemany Martin Schulz serà elegit demà nou president del Parlament Europeu i s'ha compromès a defensar de permetre-hi per primer cop l'ús del català. Schulz ha confirmat als eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV) i Izaskun Bilbao (PNB) que, si la mesa ho accepta, els autoritzarà a fer discursos en català i èuscar a l'hemicicle. Schulz substituirà el conservador polonès Jerzy Buzek i té garantida l'elecció gràcies a un acord entre socialistes i populars, que es reparteixen la legislatura. La liberal britànica Diana Wallis i el 'tory' Nirj Deva també són candidats, però no tenen prou suport.

El popular Alejo Vidal-Quadras, que és un dels catorze vice-presidents de l'eurocambra i aquest dimarts serà reelegit, ha vetat fins ara l'ús de la llengua catalana a Estrasburg, al·legant 'dificultats tècniques'. Buzek i el seu predecessor, el democratacristià alemany Hans-Gert Pöttering, han fet cas de Vidal-Quadras i mai no han cedit a les pressions dels eurodiputats catalans.

Schulz, ex-batlle de Würselen, una ciutat de 40.000 habitants a Renània del Nord-Westfàlia, té sensibilitat cap a Catalunya i el català, segons expliquen els eurodiputats catalans que hi han tractat. Fins i tot ha llegit Josep Pla, Màrius Torres i Jaume Cabré. Les intervencions en català al plenari no suposarien cap despesa extra, perquè els mateixos lingüistes que tradueixen al castellà (molts són catalans) podrien encarregar-se de fer les traduccions de la llengua catalana.