Pep Riera: ‘Cal que ens afanyem, perquè la independència ja és aquí’

  • Entrevista ammb l'ex-dirigent d'Unió de Pagesos i membre de l'ANC, que ahir va encapçalar la caravana per l'estat propi

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una gran marxa reivindicativa de vehicles va recórrer ahir la N-2 del Maresme per exigir la independència nostre país. Era la ‘Caravana per l’estat propi‘, que va desbordar totes les previsions i va consolidar l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) en la seva primera gran acció, que aplegà un miler de vehicles, fins i tot abans de constituir-se com a entitat organitzadora. L’ex-dirigent d’Unió de Pagesos n’és un dels membres destacats. En aquesta entrevista considera que la independència, ‘un somni i una necessitat’, és més propera del que ens pensem, que l’Assemblea l’accelerarà i que aviat serem un país sobirà.

–A la caravana per l’estat propi es van desbordar les previsions…
–Sí, les convocatòries per internet i el boca orella sempre tenen sorpreses. Els fets han superat tota previsió. Però el cert és que el país sencer està molt cansat i, per tant, actiu, i tot plegat té sentit. A més, ja hi ha una xarxa organitzada arran de les consultes sobre la independència. No partíem de zero.

–L’objectiu era donar un bon tret de sortida a l’Assemblea Nacional de Catalunya?
–Sí, i s’ha aconseguit sobradament. Un dels propòsits de la caravana era començar a fer bullir l’olla i crear ambient pel 10 de març, quan es constituirà oficialment l’Assemblea Nacional de Catalunya. Hem duplicat les previsions i això ens anima a fer més accions semblants.

–Com us heu sentit, enveient centenars de vehicles a la carretera?
–Hem viscut moments de molta felicitat perquè no ens ho esperàvem. Ha estat un dels dies més gratificants dels darrers temps, perquè confirma que la independència és a la centralitat del debat polític. I això no es pot ni amagar ni menystenir.

–Hi han participat una bona colla de batlles del Maresme…
–Sí, però l’objectiu de l’Assemblea és promoure i impulsar el moviment sense entrar al terreny dels partits. Volem moure i consciensar les bases de tots els partits, perquè la sobirania serà transversal i implicarà molts partits. Però l’Assemblea no està vinculada a cap partit ni en formarà cap en el futur. La sobirania és de tots. La gent s’hi adhereix a títol individual i no com a entitat, a didferència de la històrica Assemblea Catalaa. Però sí, al Maresme hi ha una llarga tradició d’entitats i plataformes. I hi ha una xarxa feta.

–També va ser al Maresme on van començar les consultes per la independència…
–Sí, però hi ha moltes comarques actives que treballen per la independència. Podem dir que al Maresme tenim experiència a l’hora d’unir-nos i que ja tenim una xarxa feta. Només cal recordar els laterals que volien fer a l’autopista i que vam aconseguir aturar… Però la independència ha de venir de totes les comarques. I t’asseguro que voltant pel país com a pagès m’he adonat que es respira independència a tots els racons. L’Assemblea ha de ser només una entitat que dinamitzi i conscienciï en favor de la independència.

–Pressionant els polítics…
–Sí. Nosaltres no serem mai un partit, però sí que volem empènyer les bases de tots els partits perquè entenguin que la independència ja no només és un objectiu sinó una necessitat. Només amb una part de l’espoli fiscal que patim ja no caldria retallar res de que ara retallem, per exemple, als funcionaris. Que tenen problemes amb els funcionaris a Euskadi, amb el concert econòmic?

–No…
–Doncs això. És absolutament ridícul que la Generalitat hagi de demanar un crèdit als bancs per pagar les nòmines. Si fóssim independents no caldria res de tot això. És una situació ridícula.

–La independència és més a prop que mai?
–Jo crec que sí, però la caverna mediàtica espanyola ens ho fa veure difícil. Una caverna mediàtica com l’espanyola no la tenim ni al Quebec, ni a Escòcia, ni a Flandes… Ni a Sèrbia! És escandalós. I això fa que no siguem conscients d’on som.

–Per tant, és una cosa immediata…
–Tinc setanta anys i no em penso morir sense veure la independència del meu país. I sí, l’Assembla neix per accelerar el procés. Però voldríem que fos un procçés amable, entre gent culta i elegant, com a Escòcia. Però sembla que això no podrà ser. Ara, ens és igual, l’Assemblea no s’aturarà.

–Pròximes accions?
–Unes quantes! Mira, abans de la constitució oficial el 10 de març, el 25 de ferber  fem una gran trobada, que es preveu multitudinària, a Mataró. Cal que ens afanyem, perquè la independència ja és aquí.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any