Nova passejada contra les obres del gasoducte

  • Els organitzadors van mostrar als assistents uns danys al rodal que consideren “irreparables”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
David Garcia
16.01.2012 - 03:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diumenge al matí, més de dues-centes persones es van congregar als afores de Castellar del Vallès per realitzar una caminada que tenia com a objectiu donar a conèixer i denunciar l’impacte que estan tenint les obres del tram del gasoducte Martorell-Figueres sobre el Torrent de Colobrers i les àrees forestals de la zona.

 

L’acte havia estat convocat per una trentena d’entitats de Sabadell i Castellar del Vallès entre les que figuren associacions de veïns, entitats culturals i organitzacions polítiques com ara Entesa per Sabadell i l’Altraveu de Castellar. Un mes abans havien realitzat una caminada similar pel Bosc de Can Deu per donar a conèixer l’afectació que s’hi està produint. La caminada va començar a les onze del matí al polígon industrial de la Bruguera on Francesc Macià de la Unió Excursionista de Sabadell i Isidre Soler d’Entesa per Sabadell, en nom de les entitats convocants, van explicar als assistents els motius de la construcció del gasoducte, els seus problemes i el seu impacte.

Es tracta d’un gasoducte d’abast internacional que arrenca a Algeciras i arriba fins la frontera francesa. Soler i Macià van contextualitzar l’obra en l’àrea de la geopolítica internacional, concretament en l’interès de França i Alemanya per aprovisionar-se de gas provinent del nord d’Africà que els hi serveixi de reserva per si Rússia decideix bloquejar el subministrament que els hi envia. Van remarcar que amb tot “les poblacions de la comarca no en trauran cap benefici de tot això més enllà d’uns miserables 35.000 euros per a Castellar i 106.000 per a Sabadell previstos en el conveni entre els ajuntaments, el Ministeri d’Indústria i Enegas”

Soler també va destacar que la major part del traçat del gasoducte coincideix amb el traçat previst del Quart Cinturó, pel regidor aquest es el motiu que el tram Martorell-Sant Celoni sigui l’únic entre Algeciras i Figueres que no es troba al costat d’infraestructures viaries ja existents.

Danys al Torrent de Colobrers

Posteriorment la caminada va visitar el tram del Torrent de Colobrers afectat per les obres del gasoducte. Els organitzadors de la caminada van mostrar als assistents l’enorme esvoranc existent. Macià va explicar que en l’informe d’afectació de les obres estava previst 8 metres a cada costat per tal que es poguessin desplaçar les maquines i 4 metres d’afectació permanent ja que, encara que el gasoducte vagi soterrat, es necessari deixar una pista forestal per al manteniment però ells havien mesurat l’esvoranc i feia 37 metres o més en alguns trams. A més, segons Macià, malgrat la restauració ambiental prevista “es molt difícil que el bosc recuperi el seu aspecte anterior, amb la natura no es pot jugar a posar i treure com si fos un trencaclosques”  “donada la destrucció del sòl geològic la ferida es ja permanent” va afegir.

Els organitzadors van finalitzar l’acte afirmant que donat l’estat avançat de les obres es molt difícil aturar-les però van fer una crida als assistents a informar-se, donar a conèixer l’impacte de les obres del gasoducte i a estar atents davant futures agressions al rodal. “si un gasoducte ha causat aquesta destrucció imagineu-vos la que generaria una autopista de tres carrils com estava previst en la construcció del Quart Cinturó” .

 

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any