Trobat mort el mallorquí desaparegut al naufragi de la Toscana

  • És una de les dues víctimes localitzades ahir · Un supervivent del creuer: 'Una part de la tripulació va sortir abans que els passatgers' · Rescatats vius tres passatgers atrapats dins al vaixell · Resten quinze desapareguts

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una de les dues víctimes mortals trobades ahir a la tarda pels serveis de rescat italians dins del creuer enfonsat a la Toscana va resultar ser el mallorquí que restava desaparegut, Guillem Gual, de 68 anys. La família de Gual, que viatjava també al creuer, havia perdut el contacte amb ell en el moment del naufragi.

En aquests moments el balanç de víctimes és de cinc morts, mentre encara resten una quinzena de desapareguts. Amb tot, encara hi ha esperança, car ahir a la matinada van ser localitzades amb vida tres persones que havien quedat atrapades dins el vaixell: una parella que feia el viatge de noces i que havia quedat atrapada a la cabina, mig enfonsada, però sense estar coberta del tot d’aigua; i un membre de la tripulació que, malferit a la cama, també havia aconseguit sobreviure més de trenta hores dins el vaixell mig enfonsat.

Un supervivent del creuer: ‘Una part de la tripulació va sortir abans que els passatgers’

Per una altra banda, una cinquantena de passatgers supervivents del creuer van aterrar ahir a les 10:35 hores a l’aeroport del Prat amb un vol procedent de Roma de la companyia Alitalia. Van arribar amb poques pertinences repartides en bosses de plàstic i anaven vestits amb la roba que duien mentre sopaven el divendres passat quan es va produir el naufragi. Un d’ells, un mallorquí de mitjana edat, va criticar que ‘una part tripulació va sortir abans que la gran majoria dels passatgers’ durant les tasques de rescat.

Els passatgers van explicar que havien consensuat presentar una denúncia conjunta contra la companyia, Costa Cruceros, pel ‘caos viscut durant les hores que va durar el rescat dels passatgers’.

Segons diversos testimonis, la tripulació va informar d’un problema elèctric quan va marxat el corrent i després va instar els passatgers a anar als bóts salvavides per precaució. Però a partir d’aquest moment, no hi va haver cap mena d’instrucció ni es va explicar com calia deslligar les barques, cosa que va generar escenes de tensió i fins i tot violència entre els passatgers i que, sempre segons els testimonis, va retardar unes quantes hores l’evacuació del vaixell.

El comandant, a la presó

Dissabte a la tarda el comandant del vaixell entrà a la presó després d’haver estat interrogat durant hores per la fiscalia. El comandant s’ha limitat a dir que el vaixell havia topat amb roques que no constaven a cap carta de navegació, però diversos passatgers l’acusen de negligència i d’haver abandonat el vaixell abans que la majoria de passatgers.

Diverses fonts apunten també que el vaixell es va desviar de la ruta. Com Giorgio Fanculli, l’únic periodista a l’illa de Giglio, que gestiona el diari Giglio News, el qual ha quedat desbordat per l’allau de visites. Per Fanculli, que va veure en directe el naufragi des de la costa, el vaixell era massa a prop de terra ferma, més que no pas habitualment. Aquest és el vaixell més gran que mai s’ha enfosat a tot el món. Era de construcció nova i comptava amb l’última tecnologia en seguretat.

Els fets

Cap a les deu de la nit de divendres, a l’hora de sopar, el vaixell va quedar encallat, es va començar a inclinar i va marxar el corrent elèctric. Aleshores la tripulació va fer sortir els passatgers en bóts salvavides i helicòpters, però es van viure autèntiques escenes de pànic i diversos passatgers van saltar a l’aigua.

A bord hi viatjaven 3.200 passatgers, la majoria alemanys, francesos i italians, i un miler de tripulants. Els que han estat evacuats s’han allotjat en escoles i esglésies de l’illa. El vaixell havia sortit de Civitavecchia i tenia previst fer aturades a Savona, Marsella, Barcelona, Palma, Càller i Palerm. Els passatgers del nostre país que hi havia són tots fora de perill.

La companyia, Costa Cruceros, diu en un comunicat a la seva web que investiga el naufragi i que és una tragèdia que afecta profundament l’empresa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any