El Síndic exigeix al conseller Puig una resposta per les càrregues a l’acampada

  • Diu que si no respon les resolucions incomplirà la llei

VilaWeb
Redacció
15.01.2012 - 12:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha retret al conseller d’Interior de la Generalitat, Felip Puig, en una entrevista amb Europa Press, no haver respost als requeriments que el defensor li va fer arribar després de l’actuació policial en el desallotjament d’indignats de la plaça de Catalunya el 27 de maig i del blocatge del Parlament el 15 de juny de l’any passat.

‘Encara estem pendents que el conseller Puig compleixi el que diu la llei i respongui als requeriments del Síndic’, ha dit Ribó, que ha especificat que la llei és molt clara en aquest sentit. Això no vol dir que els acati, com ha aclarit, perquè el Síndic no té força vinculant, però sí que està obligat a respondre.

Ribó acusa el conseller ‘d’intentar desviar l’atenció de l’actuació legítima del Síndic amb una afirmació que és radicalment falsa’, referint-se al fet que Puig digués que no havia actuat en les manifestacions i desallotjaments dels estudiants contra el Pla Bolonya. Ribó explica que ‘aleshores també va fer un requeriment contundent i en aquella ocasió sí que es va rebre lar esposta de l’administració’.

El requeriment del Síndic

‘Quan es va fer el desallotjament de la plaça de Catalunya vam dir que hi va haver una força desproporcionada de les forces d’ordre públic en utilitzar cinc-cents efectius per a dos-cents cinquanta ocupants, cosa que no és creïble per netejar la plaça’, a més d’haver ordenat ‘una càrrega policíaca desproporcionada.’

En canvi, diu el Síndic, al cap de dues setmanes al Parlament hi va haver una ‘desprotecció policial dels càrrecs públics que va obligar el president de la Generalitat, Artur Mas, a aterrar en helicòpter a la cambra catalana per debatre els pressupostos del 2011’.

De fet, una de les novetats introduïdes arran de les resolucions del Síndic després de les càrregues de Bolonya és la identificació obligatòria dels mossos d’esquadra, ha recordat Ribó, que critica que en alguns casos no s’aplica, malgrat que és obligatòria per llei i per decret.

Els comandaments de la policia, encausats

Cal recordar que aquesta mateixa setmana el jutge que investiga aquesta càrrega ha encausat l’ex-tinent de batlle de Seguretat, Assumpta Escarp, i el director dels mossos, Manel Prat. Declararan al jutge la setmana que ve.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any