S&P degrada el deute francès i eixampla la crisi de la zona euro

  • També degrada Espanya, Itàlia, Àustria i Portugal · Sarkozy diu que haurà de prendre decisions econòmiques importants

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.01.2012 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’agència de qualificació Standard & Poor’s ha anunciat que degrada la qualificació del deute d’Espanya, Itàlia, Portugal, Àustria, França, Malta, Eslovàquia, Eslovènia i Xipre. La degradació de la nota francesa, que ha perdut la triple A, ha causat un enorme terratrèmol polític. El president Nicolas Sarkozy havia fet del manteniment de la màxima nota una batalla personal i s’enfronta ara a les crítiques de l’esquerra a pocs mesos de l’elecció presidencial. El que és més important, però, és que amb aquesta degradació l’estat francès entra de ple en la zona de crisi de l’euro.

Després de la decisió feta pública ara els bons sobirans d’Espanya queden en A, els d’Itàlia en BBB+ i els de Portugal en BB-. França i Àsutria abandonen la prestigiosa AAA per a quedar en AA+.

La baixada en la qualificació del crèdit té dues conseqüències. Una de política que és l’extensió de la crisi. I una de pràctica: els països afectats han de pagar taxes d’interés més altes als inversors, a canvi del seu deute sobirà. La decisió també té conseqüències sobre els tipus d’interès que paguen bancs, asseguradores, empreses i immobiliàries. Normalment quan es baixa la nota d’un estat els bancs o les institucions d’aquell estat també són rebaixats. 

Pel que fa a les altres agències de qualificació Moddy’s encara ha de pronunciar-se però Fitch ha anunciat aquesta setmana que no baixarà la nota del deute francès.

Sarkozy diu que prendrà ‘decisions importants’

El president francès, Nicolas Sarkozy, assegura que està disposat a prendre decisions importants els pròxims dies per impulsar el creixement, l’ocupació i la competitivitat de les empreses, segons explica un comunicat de l’Elisi.

Per la seva banda, el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schaeuble, ha demanat no sobrevalorar la decisió de l’agència de qualificació S&P. ‘No és nou que existeix una gran incertesa en els mercats en relació a la zona euro’, ha afirmat a la televisió pública alemanya.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any