Primer tast del sistema operatiu de Mac en català

  • Oriol Martí comenta la versió beta que Apple ha fet arribar als desenvolupadors

VilaWeb
Redacció
11.01.2012 - 18:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’expert en aplicacions de xarxes socials, Oriol Martí Anguera (bloc), ha fet un primer test per a VilaWeb de la versió beta 10.7.3 del sistema operatiu de Mac, de moment distribuïda entre programadors i desenvolupadors, i que incorpora finalment el català. Ho fa, això sí, d’una manera parcial, i només en la part relativa al ‘Finder’, i no pas als programes externs a Apple.

Tot seguit aquesta primera anàlisi d’aquesta versió beta.

 

La ‘poma’ dóna més presència al català

Apple ha donat als desenvolupadors la beta 11D42 Delta o, dit d’una altra manera, la versió 10.7.3 del sistema operatiu estel·lar, l’OSX Lion.

Aquesta nova actualització ens fa una il·lusió especial, perquè entre les novetats que incorpora hi ha la traducció al català. El català ha estat present en molts dispositius de la companyia de la poma, en l’iPod, l’iPhone, l’iPad…, però mai encara no havia arribat als ordinadors de taula ni als portàtils: l’iMac i el MacBook…

Ja feia uns quants dies que corria el rumor, però ara ja ho podem assegurar amb certesa: l’hem instal·lat i l’hem provat.

A primera vista, solament tindrem en català tot allò que formi part del Finder; això vol dir que els programes externs continuaran en l’idioma original, o en l’idioma definit en el moment d’instal·lar-lo. Cal dir que, en aquesta versió beta, s’hi han inclòs també, a part el català, el croat, l’eslovac, el grec, l’hebreu, el romanès, el tailandès i l’ucraïnès.

Aquesta actualització del sistema inclou, en termes generals, correccions del sistema operatiu que milloren l’estabilitat, i també millorarà la compatibilitat en l’ús de d’arxius de Windows i de targetes intel·ligents per engegar la sessió en OSX. Finalment, resoldrà els problemes d’autentificació amb els serveis de directori.

L’actualització 10.7.3 es recomana a tots els usuaris d’OSX Lion i, com és habitual, l’actualització serà gratuïta per a tots els usuaris.

 

Oriol Martí i Anguera (Platform1 ), bloc a +VilaWeb

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any