El PP aprova el decret de retallades amb el suport de CiU

  • CiU invoca l'extrema gravetat' per votar-hi a favor · Montoro justifica la pujada d'impostos per un 'forat negre' de 20.000 milions

VilaWeb
Redacció
11.01.2012 - 13:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El congrés espanyol ha aprovat, amb els vots del PP i de CiU, el decret de retallades del govern de Mariano Rajoy, que preveu un augment de l’IRPF i de l’IBI i una retallada de la despesa de 8.900 milions. CiU hi ha donat suport per ‘coherència’ davant d’una situació d’extrema gravetat’, segons que ha dit el diputat Josep Sánchez-Llibre, que tot i així ha criticat l’augment de l’IRPF i de l’IBI. El diputat català ha dit que l’augment de l’IRPF marca nivells ‘confiscatoris i injustos’ i que CiU vigilaria que es tractés d’una mesura temporal, com ha assegurat el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

Montoro ha defensat en la sessió del congrés (en directe) aquestes mesures, i les justifica per ‘un forat negre’ de 20.000 milions, i ha acusat els socialistes de no haver estat capaços d’explicar la desviació sobre l’objectiu de dèficit.

Montoro ha acusat l’anterior govern socialista d’haver falsejat els comptes. També l’ha acusat de ‘no haver informat els ciutadans’ del desviament malgrat que sabia que es produiria, i ha advertit que la situació econòmica de l’Estat no es reconduirà només amb aquest decret, sinó que caldrà acompanyar les iniciatives de reformes estructurals com el nou marc laboral. Per aquest motiu ha demanat un “compromís” de la cambra contra la crisi que segons ha apuntat passa per donar suport al govern que “té el mandat” dels ciutadans per “prendre decisions i trobar solucions” a la situació actual.

Amb tot, Montoro ha afirmat que l’augment de l’IRPF i de l’IBI és temporal i el govern espanyol ‘rebaixarà la càrrega tributària dels contribuents un cop s’hagi posat en marxa el creixement econòmic’. També ha assegurat que pràcticament la meitat de la recaptació de l’IRPF ‘va a les comunitats autònomes’, fet que, ha dit, ‘demostra la voluntat de finançar’ aquestes administracions, i que l’augment de l’IBI també repercutirà positivament en els comptes dels ajuntaments.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any