Franca Masu: ‘La música és un vehicle fantàstic perquè els joves s’acostin a l’alguerès’

  • La veu més destacada de l'Alguer ens presenta el seu nou disc i interpreta una cançó a l'Espai VilaWeb

VilaWeb
Bel Zaballa i Jordi Carreño
13.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa deu anys que Franca Masu emociona amb la seva veu des de l’escenari. Ara ha volgut immortalitzar els millors moments d’aquesta dècada en un disc, ’10 anys’, que recull cançons enregistrades en directe:  peces pròpies, peces tradicionals de l’Alguer i dues cançons inèdites en sard. En aquesta entrevista amb VilaWeb, Masu fa balanç d’una dècada de música, de la importància que dóna a la llengua i dels projectes que té al cap. A més, interpreta amb l’acordionista Fausto Beccalossi la cançó ‘Minyona morena‘ a l’Espai VilaWeb.

Les tretze cançons de ’10 anys’ transporten als directes de Franca Masu, en què la cantant i els seus músics deixen via lliure a la improvisació. Les peces formen part dels tres discos en català de Masu.

‘Fer servir l’alguerès va ser una bona aposta, perquè m’ha permès no deixar el jazz i apropar-me a cantar en alguerès d’una altra manera, sense ser folclòrica’, explica Franca Masu, que reconeix que ‘en un principi, no havia comprès la importància de la utilització de la llengua’. Diu que això va ser un procés posterior, producte del pas del temps: ‘Cantant, estudiant la llengua i dominant-la, he vist que tenia un tresor i no me n’havia adonat’.

La cantant explica que a l’Alguer hi ha un fort moviment per fomentar la llengua sobretot entre el jovent ‘perquè han comprès que si no, es perdrà’. Hi ha moltes iniciatives i maneres de fer-ho, una n’és la música, que per Masu ‘és un vehcile fantàstic perquè els joves s’acostin a l’alguerès’.

En l’entrevista, Masu també es declara admiradora de Roger Mas i disposada a cantar amb ell.

Una oportunitat d’escoltar-la en directe serà el 4 de febrer, a la sala Luz de Gas de Barcelona, dins el festival de cançó d’autor Barnasants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any