Cameron accepta que el referèndum escocès sigui vinculant

  • En declaracions a la BBC, diu que vol controlar-ne el calendari

VilaWeb
Redacció
09.01.2012 - 10:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern britànic del conservador David Cameron permetrà a Escòcia celebrar un referèndum d’independència vinculant, segons que ha assegurat el mateix Cameron en declaracions a la BBC (vídeo). Hi ha posat les següents condicions, que seran detallades en un document que el govern britànic farà púbic els pròxims dies: la consulta s’ha de fer en els propers divuit mesos i amb una sola pregunta de resposta ‘sí o no’. Cameron ha considerat injust que els escocesos ‘no sàpiguen quan se’ls preguntarà, quina pregunta se’ls farà i qui és responsable de fer-la’. Per això, defensa que Londres té el deure de donar als escocesos una proposta ‘justa, legal i decisiva’.

Tot i acceptar amb total claredat la celebració d’un referèndum vinculant, Cameron sí que vol forçar els escocesos a fer-lo el més aviat possible, cosa que no acaba d’agradar al govern escocès, que ha previst un altre calendari. ‘La nostra posició és molt clara. El govern escocès va aconseguir una mandat molt clar del poble d’Escòcia per celebrar un referèndum en la segona meitat d’aquesta legislatura, i això és exactament el que farem’, ha defensat el primer ministre escocès Alex Salmond, que ha demanat a Cameron que no interfereixi en el calendari previst pel govern escocès. Salmond, cap del Partit Nacional Escocès (SNP), vol que la consulta es faci el 2014, i no descarta fer-la amb més d’una pregunta, incloent-ne una sobre la plena autonomia fiscal. La seva número dos, Nicola Sturgeon, ha acusat Cameron d’intentar interferir en un assumpte que creu que han decidir el parlament i el govern d’Escòcia.

‘Potser hauria d’estar relaxada sobre tot això perquè com més intenta el govern conservador interferir en la democràcia escocesa, em sembla que més gran esdevé el suport per la independència’, ha dit Sturgeon en declaracions també a la BBC. La vice-primera ministra escocesa ha volgut deixar clar que és el govern de l’SNP qui ha de decidir sobre com procedir i la idea de marcar un límit de divuit mesos per la celebració d’una consulta vinculant és absurda.

Cameron, per la seva banda, acusa el govern escocès d’esperar un temps per ‘intentar crear una situació que permeti a la causa independentiste créixer’. Segons Cameron, Salmond ‘sap que els escocesos, de cor, no volen una completa separació del Regne Unit’. És per això que Cameron vol que es faci una consulta el més aviat possible per conèixer la voluntat del poble escocès.

Una setmana decisiva

Es preveu que aquesta mateixa setmana el govern britànic publiqui un informe amb les recomanacions legals sobre com s’hauria d’organitzar un referèndum per la independència d’Escòcia. El text, segons les primeres filtracions a la premsa, defensa la necessitat d’un acord entre el parlament de Westminster, a Londres, i el de Holyrood, a Edimburg, per tal que la consulta sigui vinculant. L’informe apunta, també, la necessitat de fer la consulta el més aviat possible perquè la incertesa perjudica la salut de l’economia del Regne Unit. Si finalment es confirmés aquest escenari, Alex Salmond podria optar per fer la consulta a mitjans del 2013 seguint les pautes de Londres, portar el cas als tribunals o esperar fins al 2014, com ha anunciat des del principi, amb el risc de trencar les relacions amb Westminster.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any