El govern espanyol manté la LOAPA financera malgrat la indignació

  • Govern català i partits protesten per la idea del govern espanyol de tutelar per llei els pressupostos

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol està disposat a tirar endavant la llei d’estabilitat pressupostària que establirà un control previ dels pressupostos de les comunitats autònomes i fixarà un sostre de despesa. I ho farà malgrat les nombroses mostres d’indignació que hi va haver ahir per part de molts partits del país i de la Generalitat de Catalunya mateixa. El portaveu del govern, Francesc Homs, va qualificar ahir d’insòlita’ i ‘intolerable’ la idea. Ha dit, fins i tot, que vulneraria la constitució espanyola.

‘El govern català s’hi oposarà frontalment’, va dir, perquè, a sobre, va contra el pacte fiscal que demana Catalunya. Però confia que la idea no prosperarà.

També en va parlar el conseller d’Interior, Felip Puig, que considera lògic que l’estat vulgui controlar la ‘disbauxa que es produeix no a les disset autonomies, però a quasi quinze’. En aquest sentit, ha emplaçat el govern espanyol a distingir ‘entre els que fan les coses bé i els que no’. Per Puig, tot plegat referma la necessitat urgent de sobirania fiscal.

La majoria de partits també va reaccionar amb indignació: la portaveu parlamentària d’ICV, Dolors Camats, va assegurar que la proposta del ministre era ‘una retallada més de l’estatut de Catalunya que ataca l’autogovern, els drets socials dels catalans i trenca el pacte constitucional, aquesta vegada sense el TC d’intermediari’. ‘El control previ als pressupostos és un pacte entre els mercats i el centralisme, que ofega Catalunya alhora que retalla drets’, ha dit Camats.

I va afegir: ‘És evident que el pacte fiscal està mort abans de començar’. Per això va aprofitar també per interpel·lar CiU, retraient-li que el PP sigui el seu soci privilegiat. ‘Quina serà ara la seva proposta estrella?’, va concloure Camats, que va instar el govern a trencar tota relació amb el PP.

El president d’Esquerra, Oriol Junqueras, fou especialment dur i va recordar que Catalunya és qui més diners aporta a l’estat espanyol, ‘fins i tot més que no pas Europa’. ‘Hauria de ser al revés, que Catalunya controlés i tutelés els pressupostos espanyols’.

El portaveu de Compromís a les Corts, Enric Morera, per la seva banda, va instar el president Alberto Fabra a defensar el País Valencià i a recórrer al Tribunal Constitucional si el govern espanyol insisteix a controlar els pressupostos autonòmics. Per Morera, la proposta de Rajoy és ‘una reedició del Decret de Nova Planta, instigat per les forces centralistes que pretenen posar fi a la democràcia, el consens institucional i l’estat plurinacional de les autonomies, aprofitant l’excusa del dèficit’. Així, si el govern espanyol manté la intenció de controlar els pressupostos autonòmics, Morera demana que es presenti un recurs.

Solidaritat per la Independència, per la seva banda, també va acusar el govern de ‘fer el ploramiques a la vegada que tanca 
acords amb el PP’. En un comunicat, l’ha acusat de ‘submís i incapaç de fer front a l’ofensiva espanyola’.

La justificació de Sáenz de Santamaría

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va justificar la mesura assegurant que ho farien perquè és l’estat qui dóna la cara davant d’Europa i qui assumeix la responsabilitat de complir les exigències en deute i dèficit. Va repetir que l’autonomia de les comunitats estava garantida per la constitució però que totes les administracions s’havien de fer responsables de la retallada de dèficit, i va anunciar que el Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà aquest gener tractarà aquesta qüestió per tal d’acordar amb els governs autonòmics quin serà el mecanisme de control.

La seguretat social entra en dèficit

D’una altra banda, Sáenz va confirmar que la seguretat social havia entrat en dèficit, l’ha quantificat en 668 milions, un 0,06% del PIB, i va recordar que la previsió de l’anterior executiu era que el 2011 es tanqués amb un superàvit del 0,4%. Amb tot, va voler tranquil·litzar els pensionistes, dient que les pensions es pagarien puntualment. Va avisar que la situació econòmica era molt dura, i que les mesures que es prendran més endavant seran també ho seran.

Una de les mesures que es prendrà és una reducció d’empreses públiques; el govern espanyol demanarà, a més, a les comunitats autònomes que també ho facin, i que en suprimeixin 431.

Sáenz de Santamaría també va anunciar l’aprovació d’un pla de control tributari i de prevenció del frau, amb el qual es preveu recaptar més de 8.000 milions d’euros. Una de les novetats és limitar l’ús d’efectiu en algunes transaccions financeres per aflorar una part de l’economia submergida.

En el consell de ministres d’ahir, però, tot i les peticions de Brussel·les, no es va aprovar cap pujada de l’IVA, com va avançar el titular d’Economia, Luis de Guindos. No obstant això, la majoria d’experts preveuen que la pujada de l’IVA es pot produir entre el març i el començament d’estiu. Tampoc s’aprovaran decisions respecte a la reordenació del sector financer, que es deixaran per d’aquí a unes setmanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any