El govern espanyol insisteix a controlar els pressupostos autonòmics

  • Anuncia una limitació del pagament en efectiu per prevenir el frau fiscal · La seguretat social entra en dèficit

VilaWeb
Redacció
05.01.2012 - 16:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha justificat avui l’anunciat control previ dels pressupostos de les comunitats autònomes assegurant que ho ha de fer perquè és l’estat qui dóna la cara davant d’Europa i qui assumeix la responsabilitat de complir les exigències en deute i dèficit. La vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat també que el Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà aquest gener tractarà aquesta qüestió per tal d’acordar amb els governs autonòmics quin serà el mecanisme de control.

La seguretat social entra en dèficit

D’una altra banda, Sáenz ha confirmat avui que la seguretat social havia entrat en dèficit, l’ha quantificat en 668 milions, un 0,06% del PIB, i ha recordat que la previsió de l’anterior executiu era que el 2011 es tanqués amb un superàvit del 0,4%. Amb tot, ha volgut tranquil·litzar els pensionistes, dient que les pensions es pagaran puntualment. Ha avisat que la situació econòmica és molt dura, i que les mesures que es prendran més endavant seran també ho seran.

Una de les mesures que es prendrà és una reducció d’empreses públiques; el govern espanyol demanarà, a més, a les comunitats autònomes que també ho facin, i que en suprimeixin 431.

Sáenz de Santamaría també ha anunciat una l’aprovació d’un pla de control tributari i de prevenció del frau, amb el qual es preveu recaptar més de 8.000 milions d’euros. Una de les novetats és limitar l’ús d’efectiu en algunes transaccions financeres per aflorar una part de l’economia submergida.

L’anterior fase de mesures es va executar en el darrer consell de ministres, amb una gran retallada i una apujada d’impostos. L’objectiu últim d’aquestes mesures i de totes les que s’han aprovat fins ara és ‘tapar la ferida’ del dèficit públic, que és entorn del 8% del PIB el 2011 i que ha de reduir-se aquest any un 4,4%.

En aquest consell de ministre, però, tot i les peticions de Brussel·les, no s’ha aprovat cap pujada de l’IVA, com va avançar el titular d’Economia, Luis de Guindos. No obstant això, la majoria d’experts preveuen que la pujada de l’IVA es pot produir entre el març i el començament d’estiu. Tampoc s’aprovaran decisions respecte a la reordenació del sector financer, que es deixaran per d’aquí a unes setmanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any