L’oposició es pronuncia sobre la proposta d’un govern de concentració d’Ernest Sena

  • Compromís no descarta res i EUPV la veu inviable

VilaWeb
Redacció
05.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La delicada situació financera de la Generalitat ha motivat tota mena de comentaris i anàlisis. En destaca, però, la proposta que va fer ahir l’economista Ernest Sena a VilaWeb, advocant per un govern de concentració valencià amb representació de tots els partits per sortir del forat en què es troba. ‘Cal una solució a la italiana o a la grega’, diu Sena: ‘Totes les forces amb representació parlamentària, amb el PP inclòs, haurien de reunir-se i parlar-ne’, amb el propòsit últim de fer un govern de consens amb un triple objectiu: ‘sanejar la vida i el comportament públics, sanejar les finances públiques i negociar amb l’estat un nou finançament, el corresponent pacte fiscal’. La proposta ha estat valorada per Compromís, que no descarta res, i per EUPV, que la veu inviable.

Pel síndic de Compromís, Enric Morera, l’opinió de Sena ha de ser tinguda molt en compte ‘perquè té un gran prestigi i perquè sap de què parla’. A més, diu, la ‘situació excepcionalment tràgica’ que viu la Generalitat ens porta a no poder descartar res i tenir en compte ‘totes les alternatives que se’ns presenten, espeicalment si vénen de la societat civil’. Amb tot, demana prudència a l’hora de parlar de governs d’unitat, ‘precisament perquè la situació és crítica’. El que sí que té clar Morera, i en això està plenament d’acord amb Sena, és que cal un nou pacte fiscal del País Valencià amb l’estat espanyol. ‘Trenta anys de discriminació ens han portat on som’, diu.

Per la coordinadora general d’EUPV, Marga Sanz, la proposta de Sena és inviable perquè ‘no és imaginable un govern d’unitat en el qual hi participi el PP’, tot i que admet que la situació actual requereix una ‘solució extraordinària, que comenci, per exemple, per la dimissió del conseller Vela’.

En el que sí que estan d’acord Morera i Sanz, i en això donen tota la raó a Sena, és en el fet que el govern actual no serà capaç de sanejar l’administració pública i fer sortir la Generalitat d’aquesta situació. ‘El tancament d’empreses públiques i la retallada de salaris de funcionaris és el preu que Rajoy fa pagar a Fabra per ajudar el govern a pagar el crèdit amb el Deutsche Bank; per tant, és evident que si aquest és el camí del PP no ens treurà del forat’, diu Marga Sanz. I Morera clama, sobre aquesta qüestió, que ‘no tots els polítics són iguals i una altra gestió de la Generalitat i els seus comptes és possible’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any