Assetjat per la crisi, el govern valencià anuncia avui noves mesures

  • L'oposició es pronuncia sobre la proposta d'un govern de concentració d'Ernest Sena

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern valencià anunciarà avui noves mesures d’ajustament en un clima de crisi profunda i de fallida tècnica. Si la Sindicatura de Comptes alertava fa dues setmanes que la situació econòmica i financera de la Generalitat Valenciana era crítica, d’aleshores ençà hi ha hagut diverses mostres que corroboren que les arques del Consell són en un moment molt delicat. Les dificultats per pagar un crèdit de 123 milions a Deutsche Bank, els fracàs recent per col·locar els bons i les diferents onades de retallades que ha hagut d’implementar. I avui és previst que Fabra anunciï una retallada de mil milions, de la qual ahir se n’avançaren alguns detalls: el tancament de 40 de les 46 empreses públiques, la reducció d’un 25% dels salaris dels funcionaris, la suspensió de les aportacions als plans de pensions, la reducció dels dies de lliure disposició i l’eliminació d’alguns ajuts socials, a més d’integrar l’Institut Valencià d’Exportació a la xarxa de comerç exterior del govern espanyol, tal com va demanar el ministeri.

Císcar ja va avisar fa uns quants dies que les mesures que s’aprovarien demà implicarien ‘sacrificis dels ciutadans’, i va insistir en la ‘corresponsabilitat’ de la societat valenciana per a sortir de la situació actual i en la necessitat de prendre mesures d’austeritat. Va precisar, però que no anirien per la línia del copagament’.

Abans, en el discurs de cap d’any, Fabra va dir: ‘Hem entès el missatge: zero despesa supèrflua i que cada esforç públic es destine a crear llocs de treball, que ens permetrà garantir la salut, l’educació i l’atenció de les persones’. I es va limitar a dir: ‘es reorganitzarà i es racionalitzarà la prestació dels serveis públics, s’augmentarà la corresponsabilitat en el seu finançament i s’impulsaran mesures d’estalvi dins de l’administració’.

El Consell recorre a l’estat per pagar un crèdit

Segons el diari El País, el Tresor Públic espanyol va haver d’avalar el Consell perquè una altra entitat financera concedís un préstec a curt termini per poder saldar el deute pendent. El govern valencià ha dit que el pagament s’ha acabat fent amb fons de la Generalitat, i ha negat que el govern espanyol hagi hagut de fer d’avalador.

El Consell també diu que no s’han fet servir mecanismes de finançament extraordinaris i que s’ha seguit la ‘col·laboració habitual’ entre ambdues administracions. També ha agraït la col·laboració amb organismes públics i les entitats privades per a aconseguir la liquiditat i poder complir els compromisos financers.

Segons El País, el govern espanyol va haver d’actuar d’avalador per evitar el no-pagament del venciment de 120 milions del crèdit de Deutsche Bank. La llei diu que l’estat no pot avalar formalment el passiu d’una comunitat autònoma, però segons fonts socialistes que cita aquest diari, el Tresor Públic pot avalar verbalment, és a dir, pot fer de mitjancer amb una altra entitat perquè concedeixi un préstec a curt terme.

El fracàs dels bons

El govern valencià ja va haver de recórrer a l’Institut de Crèdit Oficial de l’estat per cobrir el venciment dels bons emesos per la Generalitat Valenciana, el mes passat: la nova emissió de bons va fracassar, i el Consell amb prou feines va poder col·locar un 60% dels 1.800 milions d’euros emesos.

Aquest endeutament i aquesta manca de liquiditat fan que el govern valencià tingui ajornats molts pagaments a proveïdors i que tingui moltes dificultats per a complir els compromisos financers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any