Govern i Ajuntament diuen que els aldarulls al Besòs són un fet aïllat

  • La comunitat gitana demana que els fets no es vinculin a l'ètnia dels detinguts, que ja són quatre · Petit incendi al pis dels detinguts, segons els veïns

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.01.2012 - 16:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tant el conseller d’Interior català, Felip Puig, com el batlle de Barcelona, Xavier Trias, han desvinculat avui l’assassinat ahir d’un jove d’origen subsaharià, i els aldarulls que se’n van derivat, de cap pugna entre les comunitats subsahariana i gitana. Tots dos han dit avui que es tractava d’un fet aïllat i que no es podia considerar un crim de caràcter racista. La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic) també ha lamentat els fets i ha demanat que no es vinculin ni a l’ètnia gitana dels detinguts ni a cap mòbil racista.

Amb tot, la comunitat subsahariana opina just el contrari i avui es manifesta (18.00) pels carrers del barri com a protesta. D’altra banda, aquest migdia s’ha declarat un incendi a un pis del carrer de Palerm, on van passar el fets, que els veïns asseguren que és on vivien els primers dos detinguts per l’assassinat. Mossos i bombers, presents tot el dia a la zona, han apagat de seguida el foc.

La policia ha patrullat tota la nit i tot el matí pels carrers del barri i, de fet, ha detingut dues persones més, també d’ètnia gitana, igual que els dos detinguts d’ahir, per la seva presumpta vinculació amb l’assassinat. La policia sospita que són els instigadors de la baralla en què va haver-hi el tret de bala fatídic.

Un insult racista, possible causa de la baralla

Tot va començar ahir al vespre. Segons els veïns, mentre uns nois d’origen subsaharià jugaven a futbol al carrer, uns altres nois, aquests gitanos, van començar una baralla. El director general dels mossos d’esquadra, Manel Prat, ha explicat a RAC1 que la principal hipòtesi és que comencés per un insult racista. N’hi hagué un que en va avisar un altre, i aquest va disparar contra un dels nois que jugava a futbol. Aquest va caure a l’instant i va morir poc després a l’hospital (explicació en àudio dels fets pels amics de la víctima, i testimonis dels fets).

Patrulles de mossos i de la guàrdia urbana van fer cap al lloc dels fets i van acordonar la zona. Va ser llavors quan els mossos van detenir dos germans gitanos, amb antecedents, com a presumptes assassins (comunicat de la policia, pdf). Poc després, la mort del jove va motivar una manifestació de protesta d’un centenar de veïns, que acusaven els gitanos de l’assassinat per motius racistes. Una manifestació que es va acabar amb els vidres de quatre cotxes esmicolats, mitja dotzena de contenidors bolcats i dos agents de la policia i un nombre indeterminat de manifestants ferits.

Situació semblant a la viscuda aquest mes d’agost al barri de Son Gotleu de Palma

Els aldarulls d’ahir al Besòs, per una possible pugna entre les comunitats subsahariana i gitana, recorden força els de l’agost de l’any passat al barri de Son Gotleu de Palma, on aquestes dues comunitats van avalotar-se durant dos dies per la mort d’un noi subsaharià en circumstàncies poc clares.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any