Mas: ‘Catalunya serà intervinguda per l’estat espanyol, si no fem els deures’

  • Fent balanç d'un any el president diu que 'es poden salvar els pilars de l'estat del benestar, però no tot l'estat del benestar' · Preveu de presentar el pacte fiscal a Madrid el segon semestre de l'any

VilaWeb
Redacció
04.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer ahir balanç (pdf) del seu primer any de govern. Va justificar la retallada i va esmentar els principals objectius de les mesures d’ajustament: complir de reducció de dèficit que marca la UE, reduir el grau d’endeutament i preservar els pilars de l’estat del benestar. ‘No tot l’estat del benestar; a alguna cosa hem de renunciar perquè havíem anat massa enllà’, va dir. I tot plegat, per a preservar i aprofundir el nivell d’autogovern, perquè, va avisar,  ‘Catalunya serà intervinguda per l’estat espanyol, si no fem els deures’ (vídeo).

Mas va insistir en el perill per a l’autogovern de Catalunya de no complir els objectius de reducció del dèficit. ‘No hem fet tota aquesta feina durant trenta anys per arribar en aquest punt.’ Tots els ajustaments que s’han fet fins ara i que es faran el 2012 són necessaris per a complir aquests objectius, però no n’hi ha prou. Per això va recordar la importància d’assolir el pacte fiscal, i aquí va demanar el compromís dels partits que encara no hi donen suport, especialment el PSC. ‘No pot ser que un partit tan important com el PSC resti al marge d’una reivindicació tan important com el pacte fiscal’, va declarar.

La demanda a Rajoy sobre el pacte fiscal

Mas va dir que en la primera conversa que tingui amb Mariano Rajoy, per a la qual encara no hi ha data, li presentaria la demanda del pacte fiscal, a més de parlar d’economia, de reactivació econòmica, de creació d’ocupació, de deutes pendents amb Catalunya, i de competències. Però el govern espanyol no tindrà la demanda sobre el pacte fiscal damunt la taula fins el segon semestre de l’any, després d’haver encarrilat la llei de consultes i de ‘verificar el grau de consens’ que hi ha entre els partits.

Ajustaments el 2011 i el 2012; ‘velocitat de creuer’ el 2013

Mas va començar recordant la situació financera de la Generalitat quan, ara fa un any, CiU va arribar al govern: un dèficit del 4,22% sobre el PIB, d’uns 8.400 milions, i amb uns compromisos d’estabilitat pressupostària no complerts amb la UE i la zona euro. 

Complir els compromisos volia dir arribar en un any a l’1,3% del dèficit, i això hauria implicat ‘fer col·lapsar l’estat del benestar a Catalunya’. L’objectiu s’ha fixat en dos anys, el 2011 i el 2012: un 10% de reducció de la despesa de la Generalitat el 2011 i un augment de taxes i una reducció salarial dels treballadors públics, a més de la venda de patrimoni, aquest 2012. ‘L’ajustament dur a Catalunya ha de ser entre el 2011 i el 2012. Espero que a partir del 2013 portem una velocitat de creuer amb una navegació més plàcida, que no vol dir fàcil’.

Reduir a la meitat la desocupació, ‘molt difícil en quatre anys’

Els objectius d’aquest ajustament, segons Mas, són la reactivació econòmica, salvar els pilars bàsics de l’estat del benestar i preservar i aprofundir l’autogovern. Però va admetre la dificultat d’assolir l’objectiu que s’havia fixat durant la campanya electoral de reduir a la meitat la desocupació a Catalunya. ‘Serà molt difícil fer-ho en quatre anys, però és un objectiu de país i no tirem pas la tovallola a terra.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any