El govern espanyol apuja impostos, congela sous i retalla despeses

  • Congela el sou dels funcionaris, incrementa l'IBI i l'IRPF, i programa un estalvi de 8.900 milions d'euros en despeses ministerials

VilaWeb
Redacció
31.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou govern de Mariano Rajoy va aprovar ahir la primera gran retallada pressupostària. L’executiu estatal va decidir congelar els sous dels funcionaris i ampliar-ne la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. A més, també va incrementar de forma temporal l’IBI i l’IRPF i va programar un estalvi de 8.900 milions d’euros en despeses ministerials. Les pensions, d’altra banda, augmenten un 1% i es prorroga fins a sis mesos l’ajuda de 400 euros per als aturats que es quedin sense prestació.

Tot plegat ho van anunciar en conferència de premsa la vice-presidenta i portaveu, Soraya Sáenz de Santamaría, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, el d’Economia, Luis de Guindos, i la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez. Algunes d’aquestes mesures, destinades a reduir el dèficit de 16.500 milions, ja foren anunciades per Rajoy en el discurs d’investidura, encara que sense detallar com pensava aplicar-les.

 

Sáenz de Santamaría va situar el dèficit en el 8%, dos punts més del previst per al 2011. En roda de premsa després de la reunió del consell de ministres, va reconèixer que aquest increment no va ser comunicat i obliga a prendre ‘mesures extraordinàries i no previstes’. Sáenz de Santamaría va subratllar que la desviació és ‘substancial, molt més elevada’ del que s’havia informat al nou govern espanyol, però va deixar clar que ‘no vacil·laran’ a l’hora de fer-hi front. ‘Volem recuperar la credibilitat’, va remarcar la portaveu de l’executiu espanyol.

És per això que el consell de ministres ha decidit, com a mesura temporal, incrementar l’IRPF per a les rendes de treball i de capital entre un 0,75 al 7% en funció dels ingressos i l’increment de l’IBI per a la meitat dels habitatges, els que estiguin per sobre dels valors cadastrals. A més, es recupera la deducció per adquisició d’habitatge habitual i es prorroga un any l’IVA superreduït del 4% en aquesta matèria. Sáenz de Santamaría ha deixat clar que el PP no és partidari d’apujar impostos, però s’ha vist obligat a fer-ho perquè les circumstàncies són ‘extraordinàries i no previstes’.

D’altra banda, s’ha decidit congelar els sous del funcionariat -que no retallar, ha puntualitzat la vice-presidenta- i ampliar-ne la jornada laboral. Es congela la plantilla de treballadors de totes les administracions i això implica una taxa de reposició ‘zero’, però es fa una excepció a l’hora de substituir places sobre personal docent, places d’hospitals i centres del sistema públic de salut, a les forces armades i als cossos de seguretat. En aquests casos la taxa de reposició podrà arribar a un màxim del 10%, va explicar la vice-presidenta.

Sáenz de Santamaría va afegir que també es permetrà una taxa del 10% pels cossos destinats a la inspecció tributària i laboral, és a dir, ‘a la lluita contra el frau’. Aquesta és, va afegir la vice-presidenta, ‘la primera mesura’ d’un pla contra ‘el pla de lluita contra el frau fiscal i laboral’ que l’executiu de Mariano Rajoy vol posar en marxa.

Augment d’un 1% de les pensions

Mentrestant, el segon consell de ministres de l’executiu del PP ha aprovat apujar un 1% les pensions i prorrogar sis mesos els 400 euros per als aturats que s’hagin quedat sense prestació. La ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, va recordar que el govern espanyol ja va deixar clar des del principi que la sortida de la crisi no recauria en les persones més vulnerables, i per això dóna suport ara a pensionistes i aturats. La revalorització de les pensions tindrà una despesa total de 1.382 MEUR. Pel que fa als 400 euros, suposarà 300 milions. D’altra banda, l’executiu de Mariano Rajoy també ha decidit congelar el Salari Mínim Interprofessional en els actuals 641,40 euros.

Retallada de 8.900 milions en les despeses de l’estat

El ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va anunciar una retallada de 8.900 milions d’euros en les despeses de l’estat. Durant el consell de ministres d’aquest divendres, el segon de la legislatura, s’ha aprovat un acord de no disponibilitat d’aquests diners, fet que suposa, a a la pràctica, retallar la despesa tot i no disposar encara d’un pressupost aprovat. Aquesta mesura és un ‘pont’ fins que l’estat disposi dels nous comptes públics, previsiblement el proper mes de març, i servirà de base per a la configuració del pressupost del 2012. Els ministeris més afectats globalment són el d’Afers Estrangers i Cooperació (1.016 milions), Foment (1.612), Indústria (1.091) i Economia (1.083).

Supressió del cànon digital

D’altra banda, el consell de ministres ha aprovat aquest divendres la supressió del cànon digital, que substituirà per una sistema de compensació per còpia privada. Segons Sáenz de Santamaría, amb aquesta decisió es compleix amb un ‘compromís electoral’ i aquest polèmica cànon se substituirà per uns sistema de compensació els criteris dels quals seran fixats pel govern a través d’un reial decret. D’altra banda, l’executiu que lidera Mariano Rajoy també ha aprovat la creació de la Comissió de Propietat Intel·lectual que està prevista dins de l’anomenada llei Sinde. L’objectiu, segons Santamaría, és ‘protegir els drets dels creadors’ davant de les webs de descàrregues il·legals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any