El govern espanyol canvia el cànon digital per impostos

  • No concreta els criteris de les compensacions que rebran les entitats de gestió · Aprova la creació de la Comissió de Propietat Intel·lectual prevista a la llei Sinde per lluitar contra les webs de descàrregues il·legals

VilaWeb
Redacció
30.12.2011 - 17:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou govern espanyol substituirà el cànon digital per impostos: pagarà una compensació per còpia privada, en forma de subvenció, a les entitats de gestió. Ho ha aprovat avui el consell de ministres, que, amb tot, no ha concretat els criteris a través dels quals es regularà aquesta subvenció. En paraules de la vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, aquesta és una mesura ‘inclosa en els compromisos electorals’ i la concreció del nou sistema arribarà amb un reial decret en els pròxims mesos. Per l’advocat en els drets dels usuaris a la xarxa, Josep Jover (@josepjover), el cànon no s’elimina, sinó que es paga d’una altra manera i continua carregant-se als ciutadans. ‘O través d’un cànon o a través d’impostos, és el mateix, o pitjor, perquè ara el pagaran tots els ciutadans, tinguin o no tinguin ordinador; ja ho veurem quan es decideixin a concretar alguna cosa’, ha dit en declaracions a VilaWeb.

Per una altra banda, el consell de ministres ha fet un pas més en l’aplicació de la controvertida llei Sinde. Ha aprovat la creació de la Comissió de Propietat Intel·lectual, que està prevista en aquesta llei. L’objectiu, segons Santamaría, és ‘protegir els drets dels creadors’ de les webs de descàrregues il·legals. La vice-presidenta espanyola ha reiterat que el govern només actuaria ‘contra aquells que treuen un benefici indegudament i fan negoci amb les descàrregues il·legals’ i no contra els usuaris.

Per Jover, és un nou pas enrere i ‘una forma més de l’obsessió del polítics per governar la xarxa’. I conclou que el consell de ministres d’avui, el primer del nou govern, ha estat molt poc beneficiós respecte les llibertats dels internautes: ‘la conclusió seria: no amb els meus diners, sinó amb els meus impostos, i a sobre retallant-me llibertats’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any