Alberto Fabra remodela el govern

  • José Císcar, nou vice-president i portaveu del Consell · Sánchez de León, delegada del govern espanyol · La diputada Maria José Català substituirà Císcar al capdavant de la conselleria d'Educació

VilaWeb
Redacció
30.12.2011 - 12:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha anunciat avui la primera remodelació del seu executiu, que deixa fora de joc dues de les peces principals de l’anterior govern de Francisco Camps, Paula Sánchez de León i Lola Johnson. Així, el fins ara conseller d’Educació, Formació i Ocupació, José Císcar, serà el nou vice-president de la Generalitat valenciana, en substitució de Sánchez de León, que serà nomenada delegada del govern espanyol. Císcar també ocuparà el càrrec de portaveu del Consell, que fins ara exercia Johnson, també consellera de Turisme i Cultura.

La vacant en Educació i Ocupació l’ocuparà la batllessa de Torrent i diputada María José Català, que accedeix d’aquesta manera a l’executiu d’Alberto Fabra per primer cop. El nomenament de Català pot ser interpretat com un gest de Fabra en favor de l’ensenyament en català i un trencament amb les polítiques anteriors, especialment amb el darrer decret de l’ex-conseller Alejandro Font de Mora. Català, un valor emergent en el paper valencià, ha mantingut sempre una posició prou diferent de la que ha mantingut altres companys de partit respecte la llengua.

De demanar perdó per parlar català a ensenyar-lo

De fet, amb motiu del 28è aniversari de l’aprovació de la llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV), Escola Valenciana va convidar diputats de tots els grups de les corts valencianes a participar en el programa voluntariat pel valencià, que impulsa  Català, hi participa ensenyant la llengua a la portaveu parlamentària d’EUPV, Marga Sanz.

Per una altra banda, la nova consellera va adquirir certa notorietat per unes desafortunades declaracions en una trobada del PP espanyol a València en què va demanar perdó si a mig discurs es passava al valencià. ‘És la meva llengua materna i tinc aquest defecte’, va dir (vegeu-ne el vídeo).

Enric Morera: ‘Fabra ha remodelat el govern per trencar els vincles amb Camps’

La remodelació del Consell s’ha de llegir en clau interna, a parer de Compromís. El seu portaveu a les Corts, Enric Morera, diu a VilaWeb que Alberto Fabra ha pres dues decisions importants per tal de trencar els vincles amb l’ex-president Francisco Camps: ‘D’una banda, apartar Paula Sánchez de León, dofí de Camps, i d’una altra, anul·lar Lola Johnson, també ‘campsista’. Morera destaca el perfil dialogant i suau de Císcar i Català, però recorda que ‘continuaran fent polítiques del PP’.

Marga Sanz: ‘Fabra comença a soterrar el ‘campsisme’

Per la seva banda, la síndica del grup d’EUPV a les Corts, Marga Sanz, valora la remodelació del Consell d’Alberto Fabra com un intent de ‘desfer-se de l’equip anterior i començar a soterrar el ‘campsisme’. Mentre ‘Camps es passa els dies al Tribunal Superior de Justícia, Alberto Fabra està fent neteja de ‘campsisme en el Consell’, diu Sanz, que pronostica més remodelacions del govern.

El PSPV atribueix els canvis al Consell a l’ajustament de comptes de la guerra interna del PP

El síndic socialista a les Corts i secretari general del PSPV, Jorge Alarte, ha afirmat que la remodelació del Consell anunciada avui pel president Alberto Fabra ‘no és un canvi de govern, ni tan sols de política; Fabra ha fet un ajustament de comptes per les guerres internes del PP al País Valencià’.

‘Fabra s’ha tret de sobre a la més campista de les campistes, Paula Sánchez de León, i ha fet el mateix amb el fitxatge estrella del seu antecessor, Lola Johnson, a qui la deixa sense la funció de portaveu’, afegeix Alarte, que ha lamentat que ‘el president de la Generalitat hagi desaprofitat l’oportunitat única d’encarar la crisi econòmica’. Segons Alarte, ‘Fabra continuarà la mateixa política del PP dels últims 16 anys: el malbaratament, l’excés i la corrupció’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any