Joan Ribó: ‘El PP de València té una relació malaltissa amb el franquisme’

  • Compromís porta al jutjat la batllia honorària de Franco

VilaWeb
Redacció
30.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup municipal de Compromís a l’Ajuntament de València ha portat als tribunals el títol de ‘batlle honorari’ que encara té Franco a la ciutat. El recurs contenciós administratiu que va presentar fa uns quants dies ja s’ha incoat.

Al juliol el portaveu del grup, Joan Ribó, va presentar una moció al ple instant el govern municipal a retirar aquest títol, però els regidors del PP, que són majoria, van oposar-s’hi. Unes quantes setmanes després Compromís va avisar, en vist de la negativa del PP, que estava decidit a portar el cas als tribunals perquè ‘la batllia honorífica que encara té Franco viola clarament la llei de la memòria històrica’.

En unes declaracions a VilaWeb Ribó lamenta la negativa del PP, però diu que Compromís està decidit de tot en tot ‘a forçar la transició democràtica de la ciutat de València; i un dels primers passos és de retirar la batllia honorífica de Franco’. Per Ribó, ‘el PP valencià té una relació malaltissa amb el franquisme, com ja ha demostrat en manta ocasió, sempre que algú ha provat de recuperar les fosses comunes dels represaliats pel règim o, simplement, d’indicar-ne l’emplaçament; podem entendre que Rita Barberá tinga un vincle familiar amb el franquisme, però allò que no podem acceptar és que no respecte la llei de la memòria històrica ni deixe que aquesta ciutat avance cap a la democràcia’.

El títol de batlle honorífic de València fou concedit a Franco l’1 de maig de 1939, poc després del final de la guerra del 1936-1939, en un ple municipal. Ribó demana que s’anul·li l’acord d’aquell ple. I per a qui no ho entengui d’una altra manera, diu, que s’ha de tenir en compte que la no-aplicació correcta de la llei de la memòria històrica vulnera l’article 9 de la constitució espanyola, que regula el compliment de la legislació vigent. ‘Per tant, cal que l’Ajuntament retire immediatament aquest títol honorífic al dictador Franco.’

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any