Els partits troben lògic l’encausament d’Urdangarín

  • Compromís exigeix als directius encausats de la Ciutat de les Arts que ho expliquin tot · SI es demana per què no s'encausa també la infanta Cristina

VilaWeb
Redacció
29.12.2011 - 16:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits han reaccionat amb absolut respecte per la decisió judicial d’encausar (interlocutòria, pdf) Iñaki Urdangarín, duc de Palma i gendre del rei espanyol. Troben lògica i previsible la decisió i demanen que s’actuï per saber tota la veritat del cas. ERC, ICV i SI qüestionen la legitimitat democràtica de la monarquia i han demanat la fi del règim hereditari espanyol. Compromís demana que s’arribi al fons de la vessant valenciana del cas.

Compromís ha valorat l’obertura del secret de sumari i l’encausament d’Urdangarín en el cas que investiga el jutjat d’instrucció número 3 de Palma. Enric Morera diu que ‘esta interlocutòria confirma el saqueig de les arques públiques que es va cometre en la relació entre el govern valencià i l’Instituto Nóos per a l’organització de diversos esdeveniments i pel qual hi ha imputats tres directius de CACSA’. Morera demana als tres encausats per la vessant valenciana del cas que ‘tiren de la manta’. ‘Estos membres de l’administració pública, que poden estar immersos en un delicte de prevaricació, han de dir qui els va ordenar que autoritzaren el pagament amb factures falses a esta trama corrupta en què està encausat Iñaki Urdangarín’.

Per la seva banda, el portaveu del grup parlamentari del PSM-IniciativaVerds-Entesa, Biel Barceló, s’ha mostrat satisfet per l’encausament d’Urdangarín en el cas Palma Arena. ‘Al jutge instructor del cas Palma Arena i a la fiscalia anticorrupció no els ha tremolat la mà a l’hora d’encausar el senyor Urdangarín. Estam satisfets que hagi estat així, perquè la justícia ha de fer la seva feina independentment de qui sigui la persona investigada. Confiam que la justícia continuï essent independent i que arribi fins a les darreres conseqüències en aquest cas, com en qualsevol altre’.

L’encausament d’Urdangarín no han sorprès els diputats d’ERC ni els d’ICVEUiA, que veien ‘previsible’ que succeís, ja que existeixen ‘evidències’ de presumptes irregularitats del duc de Palma. Segons el diputat republicà Pere Aragonès, la publicació, ahir, dels comptes de la casa reial podria haver-se accelerat perquè es coneixia que el dia següent seria encausat Urdangarín. ‘Podia haver-hi algun indici que el gendre del rei podria ser imputat avui’, ha explicat.

La portaveu parlamentària d’ICV-EUiA ha anat més enllà en plantejar si la continuïtat de la institució de la monarquia és compatible amb el sistema democràtic a l’estat espanyol. ‘Només faltaria que no se l’encausés per ser membre de la casa reial’, ha afirmat Camats.

Pel que fa SI, el diputat Uriel Bertran tampoc s’ha mostrat estranyat pel fet, però sí perquè no ho hagi estat la infanta Cristina. ‘És normal si presumptament ha comès actes delictius però ens estranya que no s’imputi també a la seva dona, perquè era sòcia de les empreses que presumptament van cometre aquests actes delictius’, ha indicat. Bertran ha criticat que el rei hagi afirmat en repetides ocasions que tothom és igual davant la justícia, ‘quan no s’imputa la seva filla i ell és inviolable segons la constitució’. Pel diputat independentista, l’únic missatge de Nadal que hauria de fer el rei és aquell en el que anunciés la dissolució de la monarquia espanyola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any