Esquerra presenta una esmena a la totalitat a la llei d’acompanyament dels pressupostos

  • PP i PSC ja ho van fer ahir i ICV i SI ho faran els pròxims dies

VilaWeb
Redacció
29.12.2011 - 16:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra ha presentat finalment una esmena a la totalitat a la llei d’acompanyament dels pressupostos perquè considera que el govern s’equivoca amb les mesures fiscals i financeres que incorpora per incrementar els ingressos públics. Ahir ja ho van fer PP i PSC i ICV i SI han anunciat que ho faran els pròxims dies.

Esquerra ha presentat un text alternatiu, que preveu incrementar els ingressos en 1.100 milions d’euros. En el text hi destaca la creació d’un impost a la banca. El diputat republicà Pere Aragonès ha condicionat el vot dels republicans als pressupostos a l’acceptació d’aquests pressupostos. ‘És molt important que aquest impost estigui sobre la taula perquè hi pugui haver un acord sobre els pressupostos’, ha destacat.

Segons els republicans, amb l’impost de la banca es recaptarien 592 milions d’euros, imprescindibles per aturar algunes de les retallades previstes en educació i sanitat. Aquesta és una proposta que Esquerra ja va plantejar en seu parlamentària i va rebre una esmena a la totalitat de CiU, fet pel qual es veu poc probable que el govern acabi acceptant incorporar aquest impost a la llei d’acompanyament dels pressupostos. Tot i això, segons Aragonès, en les reunions que han tingut representants d’Esquerra amb tècnics del departament d’Economia ‘s’ha acceptat que la proposta és viable tècnicament’.

L’impost a la banca que proposen els republicans és, de fet, un impost sobre els dipòsits bancaris pel qual les entitats financeres haurien de pagar entre un 0,2% i un 0,5%, en funció del volum de dipòsits dels quals disposin. Esquerra vol, també, mecanismes de control perquè els bancs no facin repercutir aquest impost sobre els usuaris.

A més de l’impost a la banca, els republicans han incorporat tota una sèrie d’impostos i taxes per incrementar els ingressos de la Generalitat. Així, l’increment de l’IRPF a les rendes més altes; la recuperació de l’impost de successions en els mateixos termes que el 2010; la recuperació de les deduccions progressives sobre l’habitatge; la rebaixa del mínim exempt de l’impost de patrimoni dels 700.000 euros als 500.000 euros; o la reforma de l’impost sobre els grans establiments comercials són, entre d’altres, les alternatives que ofereix ERC per ingressar 1.100 milions d’euros addicionals al pressupost de la Generalitat.

‘Són prop de 1.100 milions d’euros que permetria incrementar el pressupost en més d’un 3%’, ha indicat Aragonès. El resultat seria la reducció en les retallades en l’àmbit de la salut o de la sanitat. ‘Si aquests diners es destinessin només a l’àmbit de la salut, podríem evitar totes les retallades i encara sobrarien diners’, ha assegurat.

En l’àmbit sanitari és, precisament, on existeixen més divergències amb la proposta de pressupostos que ha fet el govern. La diputada republicana Carme Capdevila ha apuntat l’anomenat tiquet moderador com un dels principals esculls amb què topa Esquerra per recolzar la llei d’acompanyament. Capdevila ha assegurat que es tracta d’una mesura recaptatòria, però s’ha mostrat disposada a dialogar amb l’executiu si aquest tiquet es modifica perquè tingui un caràcter redistributiu. ‘Tal com està redactat no ho podem acceptar de cap de les maneres’, ha afirmat.

Un cop han presentat l’esmena a la totalitat a la llei d’acompanyament dels pressupostos, tal com també han fet la resta de grups parlamentaris, els republicans confien que les converses amb el govern siguin fructíferes. D’aquestes converses dependrà que els republicans presentin també una esmena a la totalitat dels pressupostos, fet que els allunyaria d’un hipotètic acord amb CiU.

ICV-EUiA presentarà les esmenes a la totalitat dilluns vinent

La distància entre CiU i ICV-EUiA és més gran que la que existeix amb la resta de grups parlamentaris. Els ecosocialistes presentaran el proper dilluns una esmena a la totalitat a la llei d’acompanyament i també al projecte de llei de pressupostos. ‘Fa un any el govern es va permetre el luxe de treure l’impost de successions, i ara ho incrementen els ingresso a partir dels usuaris dels serveis públics. S’equivoquen del tot’, ha denunciat la portaveu parlamentària, Dolors Camats.

ICV-EUiA critica que el govern faci pagar la crisi ‘als que menys tenen’, amb les taxes sobre el transport públic, sobre la universitat, l’aigua o el tiquet sanitari, i lamenta que l’executiu visqui únicament amb ‘l’obsessió’ de reduir el dèficit. Tot i que no presentaran cap projecte alternatiu, els ecosocialistes troben a faltar un impost que gravi l’energia nuclear, la recuperació de l’últim tram de l’impost de successions o altres mesures ‘que gravin la riquesa i no els usuaris dels serveis públics’.

Els pressupostos alternatius: tancament de caixes definitiu

Solidaritat Catalana també ha avançat que presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos i a la llei d’acompanyament. Pel Uriel Bertran, el govern de CiU obeeix al que dicta el poder de l’estat espanyol, enlloc d’enfrontar-s’hi. Solidaritat proposa un ‘tancament de caixes definitiu’ perquè la Generalitat deixi de pagar les cotitzacions de la Seguretat Social, l’IRPF i l’IVA a l’estat. Per això, presentaran un pressupost alternatiu que inclogui ‘els 22.000 milions que cada anys roba Espanya’, en el qual confien que els ciutadans vegin els guanys que comportaria la independència de Catalunya. Bertran ha anunciat, a més, que el ple del Parlament votarà una moció presentada per SI per decidir si s’aprova aquest tancament de caixes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any