Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  30.12.2011  06:00

Centelles acomiada l'any amb la tradicional Festa del Pi

Men?ame
 

Cada 30 de desembre, dia de Santa Coloma, és festa grossa a Centelles (Osona), que celebra la Festa del Pi. Documentada des del 1751, hom creu que és d’origen pre-cristià i que festiva el solstici d’hivern, el renaixement del dia i la fecunditat de la terra.

Després d'una missa a les set del matí, i de les escopetades dels galejadors al replà de l’església, tothom se'n va al bosc a esmorzar i a tallar el pi.

A migdia el carro tirat per bous que porta el pi fa l’entrada solemne a la vila, amb acompanyament de músics i públic. Després hi ha galejada general i ball, i a continuació l’acte central de la festa: el pi entra a l’església i l'hi pengen, ornat de pomes i neules, bo i cantant l’himne de Santa Coloma. La festa s'acaba a les set del vespre, amb una altra galejada des de dalt del campanar.

La Festa del Pi de Centelles va merèixer el 1987 títol de Festa Tradicional d’Interès Nacional de la Generalitat. Però després es va declarar Festa Patrimonial d’Interès Nacional.