El govern resta pes polític a les delegacions a l’exterior

  • Tanca la d'Argentina en una reestructuració de la importància de les àrees geogràfiques

VilaWeb
Redacció
27.12.2011 - 16:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat ha aprovat el pla de reestructuració de les oficines d’acció exterior. Un pla que té com a objectiu prioritzar la promoció econòmica i l’acompanyament de les empreses catalanes a través de les delegacions que el govern té arreu del món. La primera decisió que ha anunciat l’executiu ha estat la de suprimir la delegació de l’Argentina, composada únicament per un delegat, i transferir les funcions de coordinació i suport de les actuacions de la Generalitat a la regió a l’Agència de Suport a l’Empresa Catalana (ACC1Ó). En el nou pla es combinen els criteris d’austeritat que hauran d’aplicar les oficines i se centra l’acció exterior en determinades àrees geogràfiques.

‘Cal desplegar tota una diplomàcia econòmica per poder ajudar a les empreses del nostre país en la presència als mercats internacionals’, ha destacat Homs. La reestructuració de les oficines d’acció exterior és un compromís al qual va arribar el govern amb el Partit Popular en la llei de mesures fiscals i financeres que va acompanyar els pressupostos del 2011.

Les tres línies principals del funcionament de les oficines seran la de prioritzar la internacionalització de l’economia i l’empresa catalanes per garantir la promoció de Catalunya al món; garantir el màxim nivell d’eficiència de les oficines d’acció exterior a través de la reducció de despeses de lloguer, despeses en equipament informàtic i la col·laboració amb les institucions de l’estat a l’exterior; i centrar l’acció exterior en àrees geogràfiques prioritàries i imprescindibles per a la internacionalització de les empreses catalanes, com la Unió Europea i el foment de l’exportació catalana a Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Àsia i Rússia.

A més, el govern destituirà la setmana que ve el seu delegat a Berlín, Martí Estruch, nomenat per l’anterior govern l’abril del 2008. Estruch serà substituït per un nou delegat de perfil no polític, que previsiblement no tindrà funcions diplomàtiques de promoció cultural i política de Catalunya. Encara no ha transcendit el nom del nou delegat, però sí que sap que serà de l’òrbita d’Unió Democràtica, per la pressió exercida aquests darrers mesos del partit dirigit per Josep Antoni Duran i Lleida per a tenir presència a les delegacions. Aquest nou delegat, d’altra banda, no serà nomenat pel govern, i per tant no serà un alt càrrec, sinó que s’incorporarà en règim laboral, amb un contracte.

Amb el cessament d’Estruch, el govern ja només manté un dels sis delegats a l’estranger nomenats per l’executiu de José Montilla: Andrew Scott Davis a Nova York. En aquest primer any de nou govern, també han estat cessats Xavier Solano, Apel·les Carod Rovira i Albert Moreno, delegats a Londres, París i la Unió Europea, respectivament, que han estat substituïts per Josep Manuel Suàrez (Londres), Miquel Vila Regard (París) i Joan Prat (Unió Europea). L’eliminació de la delegació a l’Argentina afegeix a la llista de cessats Jordi Font, a Buenos Aires.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any