Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  24.12.2011  06:00

El Quinto, Quina o Plena, el joc més típic de les festes

S'hi juga a moltes comarques catalanes

Men?ame
 

El 'Quinto', 'Quina' o 'Plena' és el joc col·lectiu més característic de les festes de Nadal. En moltes poblacions, després de l'àpat nadalenc, són el punt de trobada per a amics i coneguts. És una mena de Bingo: cada jugador té un cartró dividit amb caselles numerades, on va posant senyals a mesura que es canten els números. La gràcia del joc és que els números es canten amb endevinalles, per exemple, el número '1' és 'el més petit', el '22', 'els dos aneguets' i el '25', 'Nadal!'.

El primer jugador que omple una línia de caselles o totes les caselles del cartró, és el guanyador. Els premis són, o bé diners, o lots de queviures presentats en paneres.

El Quinto és tradicional a diferents poblacions del Vallès Occidental, el Garraf, el Ripollès, Osona, el Bages, l'Empordà, el Maresme i el Berguedà. També es coneix amb el nom de 'loteria vella'; de fet, és anterior a la loteria tal i com la coneixem avui, i el precursor del Bingo. Segons explica Festes.org, sembla que va néixer de la mà de Lluís IV, rei de França, que va demanar a dos aventurers italians un joc que li permetés captar més recursos per a l'Estat.