Fernández Díaz, ministre d’Interior de Rajoy

  • Rajoy anuncia el seu govern amb Soraya Saénz de Santamaría com a vice-presidenta, ministra portaveu i ministra de Presidència · Luis de Guindos, ministre d'Economia

VilaWeb
Redacció
21.12.2011 - 19:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou president espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat els ministres del nou govern espanyol, amb alguna sorpresa, com el nomenament del dirigent del PP català, Jorge Fernández Díaz, com a ministre d’Interior, i l’absència d’Esteban González Pons. La persona de més confiança i mà dreta de Rajoy serà Soraya Saénz de Santamaría, vice-presidenta, ministra de Presidència i portaveu del govern. Al nou govern no hi ha cap ministre ni valencià ni de les Illes. Amb tot, cal recordar que el futur ministre d’Afers Estrangers, l’eurodiputat madrileny José Manuel García Margallo, es presentà a les eleccions espanyoles dels anys 86, 89 i 93 dins de la llista del PP valencià (anteriorment ho havia fet per Melilla).

Fernández Díaz, sempre al costat de Rajoy

Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 1950) ha estat anteriorment secretari d’estat per a les Administracions Territorials (14 de maig de 1996 a 22 de gener de 1999), secretari d’estat d’Educació, Universitats, Investigació i Desenvolupament (22 de gener de 1999 a 5 de maig de 2000) i secretari d’estat de Relacions amb les Corts (5 de maig de 2000 a 19 d’abril de 2004). Abans havia estat diputat al Parlament de Catalunya i senador, i, en els primers anys de la democràcia, delegat provincial de Treball a Barcelona, governador civil a Astúries i Barcelona. Va ser cap de llista del PP català per Barcelona en les passades eleccions i és germà del cap del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz. Ha estat elegit diputat al congrés espanyol a les eleccions de 1993, 1996, 2000, 2004 i 2008, en què va ostentar el càrrec de vice-president tercer del congrés, i ha ocupat diverses responsabilitats als governs de José María Aznar des de 1996, sovint de la mà de l’actual president del govern espanyol dins de l’organigrama dels seus ministeris. És creient i pròxim a l’Opus Dei.

També va ser una figura destacada en la caiguda d’Aleix Vidal Quadras com a líder del PP a Catalunya el 1996, després de la primera victòria de José María Aznar i en el marc del pacte del Magestic, que va fer possible el vot de la CiU a favor de la investidura del nou president espanyol.

El nom de Jorge Fernández Díaz figurava a totes les travesses de la presidència del xongrés que van començar a circular després de la victòria de Rajoy a les eleccions, sempre acompanyat pel de Pío García Escudero com a president del senat. Amb tot, però, Rajoy es va decantar pel candidat que li proposava la seva ma dreta, Soraya Sáenz de Santamaría, i va situar a la cambra baixa Jesús Posada, un històric moderat del partit que havia ocupat dues carteres en els governs d’Aznar.

El nou ministre d’Economia, ex-alt càrrec de Lehman Brothers

El nou ministre d’Economia, un dels càrrecs que ha generat més expectació per les mesures que haurà d’implementar en els pròxims mesos, és Luis de Guindos, que ja havia estat un alt càrrec del darrer govern d’Aznar. Havia estat, també, un alt càrrec europeu de la companyia de serveis financers Lehman Brothers, que el 2008 anuncià la bancarrota, i, més recentement, Guindos ha estat un dels responsables de la divisió financera de PricewaterhouseCoopers.

El govern és format per tretze ministres, quatre dels quals són dones. Tots ells són de la confiança de Rajoy. La llista completa:

Presidència, vice-presidenta primera i portaveu del govern: Soraya Saénz de Santamaría

Interior: Jorge Fernández Díaz

Justícia: Alberto Ruiz-Gallardón

Economia: Luis de Guindos

Afers estrangers: José Manuel García Margallo

Foment: Ana Pastor

Agricultura i Medi Ambient: Miguel Ángel Arias Cañete

Hisenda: Cristóbal Montoro

Defensa: Pedro Morenés

Salut: Ana Mato

Indústria: José Manuel Soria

Treball: Fátima Báñez

Educació, Cultura i Esports: José Ignacio Wert

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any