Amaiur portarà al Tribunal Constitucional la decisió de deixar-lo sense grup

  • El govern basc ho considera una 'pífia política del PP'

VilaWeb
Redacció
19.12.2011 - 11:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La coalició independentista basca Amaiur ha anunciat que portarà al Tribunal Constitucional la decisió en ferm d’avui de la mesa del congrés espanyol de deixar-la sense grup parlamentari. La mesa d’aquesta institució així ho ha decidit per segona vegada, refusant el recurs que havia presentat la coalició. Igual que en la primera votació, els cinc representants del PP han votar en contra de la creació d’un grup propi d’Amaiur, i els tres del PSOE i el de CiU s’han abstingut. La justificació de la mesa és la mateixa: no es compleixen tots els requisits del reglament.

La mesa s’ha remès a les paraules del president, Jesús Posada, que va dir que els serveis jurídics havien indicat que no es complien completament els requisits reglamentaris per no haver arribat al 15% de vots en una de les quatre circumscripcions en les que es va presentar. A Navarra, Amaiur es va quedar amb un 14,86%. En canvi, la mesa va autoritzar la constitució del grup d’UPyD, que ha incorporat ‘temporalment’ el diputat del Foro d’Austúries (FAC) per arribar al 5% del vot estatal que reclama el reglament.

Per una altra banda, el govern basc ha qualificat de ‘pífia política del PP’ aquesta decisió. Fa uns dies, el mateix lehendakari ja havia dit que era ‘una decisió maldestre’ i una agressió als resultats electorals del 20 de novembre al País Basc. Va dir, també, que l’esquerra abterzale en treuria profit electoral i que això no ajudava a resoldre la situació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any