El PSC de Navarro manté l’aparell i aparta Maragall i Tura

  • Romandran a l'executiva Iceta, Corbacho, Zaragoza, Chacón i Nadal

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘No cal estar en l’executiva nacional per fer política. Menys hores de reunions de partit, més hores de treball pel país’, deia ahir a Twitter Montserrat Tura, després de saber-se que la nova executiva del PSC, presidida per Pere Navarro, prescindirà de l’ex-consellera i d’Ernest Maragall, els dos membres més destacats del sector catalanista que tenia l’òrgan directiu del partit. El nucli de l’executiva ha estat renovat, amb força presència de batlles destacats, però també continuaran, com a membres nats, destacats representants de l’aparell, de l’executiva sortint.

Aquests membres nats són el president del consell nacional, Celestino Corbacho; el president de la Fundació Campalans, que serà Miquel Iceta; un representant d’Unitat d’Aran, l’ex-síndic Francesc Boya; el president del grup parlamentari, Joaquim Nadal; els membres del PSC a l’executiva federal del PSOE, que a partir del pròxim congrés dels sociailstes espanyols, a final de febrer, seran Carme Chacón i José Zaragoza; el coordinador dels diputats del PSC a les corts espanyoles, Francesc Vallès; la coordinadora dels diputats del PSC al parlament europeu, Maria Badia, i el primer secretari de la JSC, Javi López.

El nucli dur, amb Ros i Elena

El congrés va votar ahir una executiva que té Daniel Fernández, com a secretari d’organització, i el batlle de Cornellà, Antoni Balmón, com a secretari d’acció política, els dos pesos pesants. El dia a dia del PSC el portaran les deu persones que acompanyaran el primer secretari i que, dins de l’executiva, conformen el ‘secretariat’. Aquesta mena de nucli dur i de confiança de Navarro compta amb set batlles –incloent al primer secretari- i un ex-batlle, demostrant així la voluntat del nou dirigent de fer del municipalisme la seva font per nodrir la cúpula. També hi entren els dos ex-candidats a primer secretari, el batlle de Lleida, Àngel Ros, i l’ex-batlle de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena. Completen el nucli dos diputats i un parlamentari del congrés espanyol.

Però Elena i Ros no han entrat sols a la direcció. Fora del nucli dur però dins de l’executiva, Ros ha aconseguit incloure l’ex-consellera Marina Geli i l’ex-batlle de Reus Lluís Miquel Pérez. Elena i Nou Cicle han incrementat el seu pes en la direcció i han passat de ser quatre membres en l’executiva a ser-ne sis. Així, Elena ha forçat que formin part de la direcció Jordi del Rio, Fabián Mohedano, Laia Bonet (diputada al Parlament), Daniel Font (també diputat) i Maria Badia (eurodiputada). Ara, queden fora de l’executiva destacats membres del sector més catalanista del partit, com Ernest Maragall i Montserrat Tura.

També formarà part de l’executiva el diputat Jaume Collboni, que farà les funcions de portaveu quan no sigui el primer secretari qui agafi la veu del PSC i que dependrà directament de Pere Navarro, i Imma Moraleda, secretària de política de les dones.

Oferiment a Mas

En les primeres declaracions com a primer secretari, Pere Navarro ha ofert la col·laboració del partit al govern de la Generalitat amb la condició que aturi les retallades en salut i educació. ‘Si la petició de suport del president Mas és sincera, el PSC estarà disposat a estendre-li la mà’ sempre que ‘s’aturin les retallades en salut, educació i serveis socials i que els ajustament no afectin només les classes mitjanes’, va dir ahir.

Les característiques de la nova etapa que s’obre seran ‘la transparència, l’obertura del partit i la personalitat pròpia’, segons Navarro, que afirma que ‘l’única manera de continuar compromesos en un projecte federal és garantir més personalitat pròpia, més ambició i independència de criteri en tot allò que faci referència a Catalunya’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any