Arcadi Oliveres: ‘Amb la independència tampoc no tindríem més poder’

  • Va parlar de la manca de qualitat de la democràcia i del futur del 15-M amb els membres de +VilaWeb, dins el cicle 'Implicats'

VilaWeb
Redacció
15.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’economista i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, fou ahir al vespre el protagonista del cicle ‘Implicats’, que reuneix cada mes els membres de +VilaWeb amb personalitats de l’actualitat política i cultural. ‘Si fóssim independents tampoc no tindríem més poder’, va dir Oliveres, que considera que amb la independència continuaríem tenint els mateixos maldecaps econòmics. ‘Deixar de tenir dèficit fiscal tampoc no resoldria els problemes econòmics. Només hi ajudaria una mica’ (vídeo).

Aquest fou un dels temes que va ocupar el debat amb els membres de +VilaWeb. ‘Jo signaria ara la independència de Catalunya’, va aclarir Oliveres, que va recordar quines condicions voldria per al nou estat: ‘que sigui republicà, sense exèrcit, que sigui solidari amb Espanya i amb la resta del pobles del món, respectuós amb el medi i que tingui una xarxa financera pròpia’.

També va parlar de la manca de qualitat de la democràcia. ‘Aquesta democràcia és una burla. Fa tres setmanes hi va haver dos cops d’estat: els mercats van destituir dos caps d’estat, a Itàlia i a Grècia, elegits democràticament, per acabar posant-hi directius de Goldman Sachs’. I va recordar que Sarkozy i Merkel han imposat les seves tesis al conjunt d’estats de la Unió Europea. ‘Ens ensarronen a tots. Prenen les decisions ells i fan allò que volen.’

Encara hi va haver temps per a parlar del moviment del 15-M. Oliveres va recordar que no en va formar part ni en forma part, però que hi va participar sempre que li ho van demanar: ‘quaranta-quatre vegades’, va precisar. ‘Les raons que van fer sorgir el 15-M encara hi són, i hi són més que mai.’ Segons ell, va ser bo que s’acabés l’ocupació de les places, ‘perquè la cosa es podria bastant’, però que hi havia gent que continuava treballant i mobilitzant-se, per exemple amb el moviment contra els desnonaments.

Ara, segons Oliveres, seria un error que el moviment esdevingués un partit polític; i va recordar que no es poden esperar respostes immediates.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any