Vila d’Abadal: ‘No hi haurà independència econòmica sense independència política’

  • Ahir es va fer a Vic l'assemblea fundacional de l'Associació de Municipis per la Independència

VilaWeb
Redacció
15.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Els municipis, com a institucions, ens declarem en disposició de treballar a fons per la independència del nostre país’, va dir ahir el batlle de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal (UDC), en el discurs final de l’assemblea constituent de l’Associació de Municipis per la Independència. L’assemblea es va fer ahir a Vic, amb la participació dels 155 municipis que de moment en formen part, i que representen un milió tres-cents mil ciutadans.

Vila d’Abadal també va dir que, si bé el pacte fiscal que promou el nou govern és important i necessari, ‘els ciutadans han de saber que no hi haurà independència econòmica sense independència política’. I va demanar al govern que, arribat el moment, s’impliqués a fons en aquesta associació. En aquest vídeo, batlles de pobles i partits diversos expliquen per què han decidit d’adherir-se a l’associació i quin ha de ser el camí d’aquesta nova entitat.

Referèndum vinculant sobre la independència d’aquí a tres anys o quatre

L’associació vol aconseguir que el 50% dels municipis de Catalunya ja s’hi hagin adherit d’aquí a un màxim de dos anys, i que d’aquí a tres anys o quatre es pugui convocar un referèndum vinculant sobre la independència ‘sabent que el guanyarem’, en paraules de Vila d’Abadal.

La junta de l’associació

L’assemblea també va elegir la junta executiva de l’associació: en va designar president Vila d’Abadal i, vice-presidents, el batlle d’Olot, Josep Maria Corominas; el de Montblanc, Josep Andreu; el de Tortosa, Ferran Bel; i el de Balaguer, Josep Maria Roigé. El tresorer serà el batlle del Port de la Selva, Josep Maria Cervera; i el secretari, el batlle d’Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis. Els vocals seran la batllessa de Santpedor, Laura Vilagrà; el batlle de Ripoll, Jordi Munell; el batlle de Berga, Juli Gendrau; i el batlle de Solsona, David Rodríguez.

Els estatuts de l’entitat han estat aprovats amb una trentena d’esmenes ‘de caràcter tècnic’, segons que han explicat els impulsors. El principal objectiu és de sumar tants municipis com sigui possible a l’associació per poder encarar el procés d’independència amb tota la base municipal possible. I també definir i consolidar, entre els municipis, les condicions favorables a la independència.

Vint-i-dues capitals de comarca

Dels 155 municipis, vint-i-dos són capitals de comarca; l’última, Girona, s’hi adherí abans-d’ahir. El batlle de Girona, Carles Puigdemont, amb tot, no va poder ser present a l’acte. També hi ha adherides Balaguer, Berga, Manresa, Olot, Ripoll, Solsona, Sort, Tortosa, Valls, Vilafranca del Penedès, etc.

A banda els representants municipals, a l’acte també hi havia Anna Simó, portaveu d’ERC al parlament; Marta Rovira, secretària general d’ERC, i Uriel Bertran, secretari general de SI. I a l’assemblea constitutiva hi havia convidades les entitats que donen suport a la iniciativa: Pacte Nacional per l’Autodeterminació, Òmnium Cultural, Osona per la Independència, Assemblea Nacional Catalana, Reagrupament Independentista, Fundació Catalunya Estat i Catalunya Acció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any