Notícies

Dijous  15.12.2011  06:00

Recuperant el pandero quadrat

El músic Guillem Ballaz recorre al micromecenatge per portar al disc la recuperació del pandero quadrat i els cants que acompanyava

Men?ame
 

El multi-instrumentista Guillem Ballaz fa deu anys que investiga l'ús i els orígens del pandero quadrat, el de les cançons improvisades que solament cantaven les dones. Ballaz va recuperar aquestes velles melodies, algunes del segle XVI, recorrent alguns punts del Principat i de la Franja de Ponent (no en té constància ni de les Illes ni del País Valencià) i les ha portades pels escenaris, sota el títol de 'Projecte Pandero'. El pas següent és de passar aquest projecte musical al disc, i per fer-ho recorre al micromecenatge.

'La tradició del pandero quadrat es perd en la nit de la nostra història', explica Guillem Ballaz. És un instrument quadrat, tradicionalment lligat a la veu femenina: les dones eren les encarregades de fer-lo sonar i de cantar-hi: un cant sempre lliure i improvisat. Ara que el 'Projecte Pandero' ha rodat per uns quants racons del territori, Ballaz i els músics que l'acompanyen es proposen d'aconseguir, via Verkami, els 3.000 euros que demanen per fer-ne un disc.

Ballaz és també membre del grup Sol i Serena i toca un bon grapat d'instruments: la viola de roda, la mandola, el llaüt, el flabiol i el tamborí, la pandereta, la gralla i la tarota.