Llibres com ‘Jo confesso’ de Jaume Cabré han frenat la caiguda de la venda de llibres aquest 2011

  • Preveuen una caiguda del 6% · L'any passat va ser del 10%

VilaWeb
Redacció
14.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir, poques hores abans de la Nit de l’Edició, organitzada pel Gremi d’Editors de Catalunya, el president, Xavier Mallafrè, va fer un balanç positiu del llibre aquest 2011. Va manifestar que la venda continuava davallant, un 6%, però no tant com l’any passat, que va baixar un 10%. I va demanar canvis legislatius per a combatre l’augment de la còpia pirata del llibre electrònic, que ha fet perdre, va dir, uns 750 milions d’euros.

 

Mallafrè va recordar que enguany la diada de Sant Jordi havia estat més fluixa que no de costum (un 20% menys de vendes), perquè s’havia escaigut en dissabte i en plenes vacances de Satmana Santa. Tot i amb això, s’ha observat una certa recuperació, sobretot per fenòmens editorials com ‘Jo confesso’ de Jaume Cabré o la novetat de Carlos Ruiz Zafón, i alguns títols més, com la biografia de Steve Jobs.

Enguany s’han editat a Catalunya 34.414 títols: el 78,8% en espanyol, el 12,9% en català, i la resta en llengües diverses. El sector de l’edició compta a Catalunya 300 empreses que donen feina a 5.300 treballadors; fet i fet, un 3% més que no l’any 2009.

Catalunya ocupa, en termes de facturació, l’onzè lloc del món, essent així que, per volum de població, li correspondria el 95è. Quant a producció per habitant, Catalunya té l’índex més alt d’Europa: un 4,38% contra el 3,43% de la Gran Bretanya, el 2,4% de Dinamarca, l’1,09 d’Alemanya, el 0,92 d’Itàlia i el 0,83 de França.

Sobre el llibre electrònic, Mallafrè va donar unes dades discretes: les vendes voregen el 3% de la facturació total de l’estat. Si la facturació total ronda els 3.000 milions d’euros, la del llibre digital oscil·la entre els 70 i els 90 milions. Però va manifestar que l’oferta de llibre digital continuava augmentant i que el 2012 més del 50% de les novetats ja apareixerien en doble format (imprès i digital). De totes maneres, hi ha autors que no volen una edició electrònica dels seus llibres.

Segons Mallafrè, contràriament a allò que hom pugui pensar, el sector del llibre en català és poc subvencionat: cada català inverteix menys de cinc euros l’any en llibres (sumant totes les subvencions i la compra d’exemplars per les biblioteques idels organismes públics).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any