La Casa Reial espanyola aparta Iñaki Urdangarín

  • Considera que no ha tingut 'un comportament exemplar' · Estudia desglossar els seus comptes abans de final d'any

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.12.2011 - 12:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Casa Reial espanyola ha apartat finalment el duc de Palma, Iñaki Urdangarín, dels actes oficials i de l’agenda de la família. Ho ha confirmat el cap de la Casa Reial, Rafael Spottorno, que ha aclarit que a partir d’avui el gendre del rei no tornarà a participar en cap acte convocat per la monarquia espanyola. El nou cap de la Casa Reial ha afirmat en un acte amb mitjans que no li sembla ‘un comportament exemplar’ les activitats empresarials d’Urdangarín, investigades ara mateix per la justícia. Spottorno ha afegit que la decisió d’apartar-lo de les activitats oficials de la família reial s’ha adoptat de mutu acord amb Juan Carlos.

Iñaki Urdangarin, que pot ésser encausat d’uns quants càrrecs pel ‘cas Palma Arena‘, va trencar dissabte el silenci per segona vegada des de l’obertura de la investigació sobre la seva activitat empresarial, el mes passat. En unes breus declaracions a Washington, on viu des de 2009 amb la infanta Cristina i els quatre fills, lamentava ‘profundament el greu perjudici a la imatge’ de la seva família i de la Casa Reial, que ‘no té res a veure’, deia, amb les seves activitats privades.

El seu advocat i portaveu, Mario Pascual Vives, ha afirmat que el seu client està ‘preocupat, apesarat i indignat’ arran de les informacions sobre la seva presumpta implicació en activitats il·legals de l’Institut Nóos quan el presidia. En declaracions a Europa Press, ha assegurat que Urdangarín té ‘la sensació i la convicció de plena innocència’.

Desglossament del pressupost

Rafael Spottorno també ha afegit que la Casa del Rei publicarà a la seva pàgina web, ‘presumiblement abans de cap d’any’, el desglossament del pressupost que rep anualment de l’estat. I ha avançat que s’han constituït una sèrie de grups de treball dirigits pel secretari general de la Casa, Alfonso Sanz, per a estudiar com es podrien ajustar les despeses de la institució procedents no dels comptes de la Casa del Rei, sinó d’uns altres ministeris, com és el cas de la seguretat, els vehicles oficials, els treballadors de la plantilla de Patrimonio Nacional, de la Guàrdia Reial o del personal, que depenen de la secretaria general de la Casa, amb nòmines abonades pel Ministeri de la Presidència espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any